Facebook hozzászólás
1 644

Gödöllői töltött csirke

Előkelő nevet visel ez az étel. Egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirke a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. És persze nagyon finom is.

A recept a hajdani barokk bőség lenyomatát jelképezi. A csirke önmagában is jó étel, ezentúl azonban remekül variálható, és jól viseli, ha mindenféle finomsággal egészítjük ki. Így kerülhet a gödöllői töltöttség jegyében bele a gomba, a máj, a zöldborsó. A töltelék saját jogán is gazdag étel lehetne, ám a hússal, és a hozzá kínált körettel együtt valóban pompás lakoma. Olyannyira, hogy a gödöllői töltött csirke karrierjének szép állomása, hogy ma már esküvői menüsorok fogásaként és hidegtálakon is gyakran találkozhatunk vele. A klasszikus recept egész csirkére vonatkozik, de készíthetjük csak melléből vagy combjából is.

Gödöllői töltött csirke
Töltött csirke
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

1 egész csirke, kb. 1-1,5 kg
20 dkg csirkemáj
20 dkg csiperkegomba
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
4 db zsemle
4 db tojás
5 dkg zsír
10 dkg vaj
1 csomag petrezselyemzöld
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 alma
2 dl tej
0,5 dl száraz fehér bor
só, bors, majoránna, reszelt szerecsendió

Elkészítés:

Az egészben megmosott csirke bőrét a mellén fellazítjuk, belsejét sózzuk, őrölt borssal, majoránnával bedörzsöljük. A zsemléket tejben áztatjuk, majd kicsavarjuk. A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk az finomra vágott hagymát, majd jöhet mellé a kockára vágott csirkemáj és a gomba. A keveréket megszórjuk a felvágott petrezselyemgyökérrel, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd kb. 10-15 percig pirítjuk. Egy edényben kikeverjük a vajat és a tojásokat, hozzáadjuk a kicsavart zsemléket és a lepirított májas keveréket. Az egész tölteléket lazán összekeverjük, ha túl folyós, akkor zsemlemorzsával tudunk javítani az állagán, majd beletöltjük a csirke bőre alá. Megformázzuk, és tepsibe helyezzük. A csirkét meglocsoljuk az olvasztott zsírral, mellé tesszük az almát, a megtisztított és szeletekre vágott gyökeret és sárgarépát. Hozzáöntjük a fehér bort is, majd lefedve és állandó locsolás mellett 1,5-2 óra alatt készre sütjük. Köretként burgonyapüré és kompót javallott mellé.

Még több magyaros recept:

Mágnás palacsinta
Gulyásleves cipóba töltve





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 462

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!