Régi klasszikus új köntösben
Gulyásleves cipóba töltve
Lassan itt a kerti bográcsozások ideje, a Gulyásleves az egyik nagy kedvenc, ha kinti főzésről van szó. De azok se keseredjenek el, akiknek nincs módjuk erre, otthon a konyhában is remekül el lehet készíteni.
A Gulyáslevest, mi magyarok legalább annyira szeretjük, mint a pörköltet. Nemzeti ételünkké is vált ez a kiadós fogás, nincs olyan külföldi, aki ne hallott volna róla, ha pedig hazánkban járt, biztosan meg is kóstolta. Ha ezt a cipóba töltött megoldást választjuk, akkor már csiperkére sincs szükségünk.
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
50 dkg főznivaló burgonya
4 kisebb cipó kb. 20 dkg-osak
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehér répa
20 dkg zeller
fél csomag zellerszár
2 paradicsom
1 paprika
3 evőkanál mangalica zsír
só, bors, piros paprika, őrölt kömény, egész kömény
Elkészítés:
A húst megmossuk, felkockázzuk, a burgonyát és a zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Két evőkanál zsírt felhevítünk egy lábasban, beleszórunk egy kiskanálnyi egész köményt és megpirítjuk rajta. Ha már kipattogzott, hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik. Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd fedő alatt, lassú tűzőn körülbelül egy órán keresztül főzzük. Utána megszórjuk ízlés szerint piros paprikával, 1-2 kiskanálnyi mehet bele, majd jöhetnek a zöldségek, a burgonya, a paradicsomok és a paprika is. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a levest készre főzzük. Ha megpuhultak a zöldségek és a hús is, ajánlott még utánaízesíteni. Keverjünk össze egy evőkanál mangalica zsírt egy kiskanál piros paprikával, majd ezzel öntözzük meg a leves tetejét, így lesz majd szép piros színe. A cipók tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk, majd sütőben pár perc alatt megpirítjuk őket, ha elkészültek már merhetjük is beléjük a levest.
Még több recept:
Kiadós szaftos rakott krumpli
Tarhonyás hús- az egytálételek királya
Hozzászólás zárolva.