Gyors és olcsó vendégváró sütemények
Pénztárcakímélők és nagyon finomak! A vasárnapi és ünnepi alkalmak kedvencei is lehetnek: kókuszos tallér, almás-mazsolás süti, citromkocka és szezámmagos apróságok. Jó étvágyat!
Kókuszos tallér
Hozzávalók
1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 20 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése
Tegyük egy nagyobb keverőtálba a tojásfehérjét, majd elektromos habverővel, magas fokozaton kezdjük el felverni. Ha már habosodik, kis adagokban szórjuk hozzá a cukrot, majd addig verjük, míg kemény és masszív hab nem lesz belőle. Kanalazzuk hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket is miután kis fordulatra kapcsoltuk a habverőt, és óvatosan dolgozzuk össze.
Tegyünk egy sütőlemezre sütőpapírt, majd kanalazzunk egymás mellé a kókuszos masszából. Vizes kanállal lapítsuk el, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük körülbelül 15 percig. Ha már a tallérok kezdenek aranysárgára pirulni, vegyük ki a sütőből, és helyezzük egy rácsra, hogy kihűljön. A kellően kihűlt süteményt tehetjük jól záródó öblös üvegekbe vagy szép dobozba is, ha nem fogy el azonnal. A tallérokat meg is bolondíthatjuk, ha olvasztott ét- vagy tejcsokoládéba mártjuk őket.
Szezámmagos sütemény
2 evőkanál mézet, 4 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, 2 csésze zabpelyhet, fél csésze hidegen sajtolt olajat, 3 evőkanál szezámmagot, 1 kiskanál őrölt fahéjat (vagy ánizst) összekeverünk. Egy jénai tálat zsírpapírral kibélelünk, ebbe belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Citromos kocka
Hozzávalók
25 dkg vaj, 1 zöldcitrom, 30 dkg búzaliszt, 3 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 4 db tojás. A mázhoz: 2 zöldcitrom, 20 dkg porcukor.
Elkészítése
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliás pudingport. Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a rumot, a zöldcitrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tojásokat. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a folyékony anyagokat a lisztes keverékhez, majd elektromos habverővel keverjük egy percig. Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a citromos tésztát.
Simítsuk el egyenletesre a tetejét, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 25-30 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg a tésztát fogvájóval, és ha már nem ragad rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a süteményünk. Ha elkészült, tegyük rácsra, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz reszeljük le az alaposan megmosott zöldcitrom héját, majd facsarjuk ki a levét. Tegyük a porcukrot egy keverőtálba, öntsük hozzá a citrom levét és a lereszelt héját. Habverővel keverjük 4-5 percig, míg sűrű máz nem lesz belőle. Csorgassuk a már kihűlt sütemény tetejére, lapátkanállal simítsuk el egyenletesre, és várjunk egy órát, hogy megdermedjen. Vágjuk egyforma kockákra a süteményt, tálalásnál málnával és szederrel dekoráljuk.
Almás-mazsolás sütemény
Hozzávalók
5 dkg vaj, 10 dkg búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék, 5 dkg barnacukor, 1 maréknyi mazsola, 1 db alma, 1 db tojás, 1 evőkanál tej, csipetnyi só.
Elkészítése
Tegyük a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a mazsolát és a mézes fűszerkeveréket egy keverőtálba, vágjuk bele apróra a vajat, majd kezünkkel jól morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a tojást, a kis kockára felvágott almát és a tejet, majd fakanállal dolgozzuk össze.
Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra, majd evőkanállal a tésztából merjünk egymás mellé diónyi halmokat. Tegyük a sütőlapot előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 20-25 percig. Ha elkészült, szedjük át egy rácsra, szórjuk meg porcukorral, és hagyjuk kihűlni.
Forrás: www.ujszo.com
Hozzászólás zárolva.