Knédli
Egyes feljegyzések szerint knédlit a 19. századból kezdve szolgálnak fel cseh sörözőkben. Egyszerű kelt tészta, melynek elkészítése semmilyen képzettséget nem igényel, amelyet aztán gőzben főznek készre. Remekül illik mindenféle szaftos, mártásos hús mellé.
Hozzávalók:
200 g búza-rétesliszt ( BFF 55 )
400 g búzalszt ( BL 55 )
1 tojás sárgája
20 g só
20 g cukor
20 g élesztő
300 ml víz
Elkészítés:
Az összes alapanyagot a dagasztógép üstjébe dobjuk, majd a géppel alaposan összedolgoztatjuk. Ha már homogén a tészta, akkor letakarjuk egy konyharuhával, majd 30-40 fokos légkeveréses sütőbe tesszük kb 60 percre a tálat. A knédli tésztája szépen megkel, megdagad. A tésztát egy belisztezett deszkára tesszük – és 14 egyenlő darabra vágjuk. A kis formátlan darabokból szép és formás mini bucikat formázunk, majd egy pár percig még pihentetjük őket.
Készítünk egy pároló szerkezetet, mi egy lábassal dolgoztunk. Beletettünk egy háromlábú, rácsos szerkenytűt – amiről fogalmam sincs, hogy egyébként mire lehetne használni – majd sütőpapírt helyeztünk a rácsra, és ezeken pároltuk a knédli tésztákat. Nálunk egyszerre 3 db knédli készült, szigorúan fedő alatt, 15 perc gőzöléssel. Amint elkészültek, rögtön olívával lekentük őket, majd konyharuha alatt várták a terítést, a felvágást.
Hozzászólás zárolva.