Lencseleves – húsvét után
Szinte nincs olyan szakácskönyv, amelyik ne tanácsolná a húsvéti sonkafőzéskor, hogy a levet ne öntsd ki! Most jött el az idő! Van, aki csak berakta a hűtőbe, van, aki későbbre lefagyasztotta. Aki pedig szereti lencsét, annak ez igazi ínyencség! Ilyen például az én férjem, aki akár napokig képes ezt enni! Legyen az hétköznap, vagy ünnepi asztal. Nos, most jött el az idő!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
- 20 dkg lencse
- maradék sonak (vagy füstölt szalonna)
- 1,5 ek olaj, vagy más zsiradék
- 2 dkg liszt
- 1 szál sárgarépa (hosszába vágva)
- 1 szál fehérrépa (hosszába vágva)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- paprika, ecet, cukor, só, babérlevél
Elkészítés:
Áztasd be a lencsét előző nap langyos vízbe, majd másnap öntsd le róla. Végy egy nagyobb lábost, öntsd bele a lencsét, és adj hozzá 2 liter sonkalét. (Tedd bele a maradék sonkát, esetleg füstölt szalonnát, vagy ízlésed szerinti füstölt körmöt, csülköt.) Amikor már majdnem puha, add hozzá a répákat. Készíts közép-sárga hagymás rántást, add hozzá a paprikát, és rántsd be a levest! Adj hozzá egy pici sót, cukrot, tálalás előtt pici ecetet. (Ha a sonka főzésekor nem használtál babérlevelet, most pótolhatod!)
Jó étvágyat! Ha nem tudod, hogy Bujdosóéknál milyen a tradicionális sonkafőzés, akkor nálunk itt megtudhatod!
Hozzászólás zárolva.