Életforma.hu

GASZTRO

Sajtos-sonkás pogácsa

Ez a túrós-sajtok rudacskák „alakváltozása”. Egy kicsit átszabtam, megvariáltam, és a szezonhoz méltóan elrejtettem benne egy kis medvehagymát is.Ha nincs medvehagyma, akkor lehet póré vagy újhagyma – tanácsolja Max.

Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg túró,
  • 35 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 10 dkg (1 tubus) tejszínes krémsajt
  • 1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
  • 15 dkg főtt-füstölt sonka/tarja/comb kockázva
  • só, bors

A hozzávalókból egy könnyen gyúrható masszát készítek, amit beteszek a hűtőbe, 3-4 órára pihenni.

Közben elkészítem a krémet:

  • 10 dkg krémsajt
  • 15 dkg camembert sajt kockázva
  • 10 dkg reszelt félkemény sajt (edami, gouda, trappista..)
  • 1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
  • 2-3 ek tejföl
  • só, bors
  • a kenéshez 1 tojás sárgája

Alaposan kikeverem a hozzávalókat, és ezt is beteszem a hűtőbe pihenni, összeérni. (A sóval finoman bánjunk, mert a sonka is sós! Inkább kóstoljunk!)

A hidegről kivett tésztát lisztezett deszkán, kinyújtom 1 centi vastagra, megkenem a krém felével, majd hármas hajtással összehajtom, és újra kinyújtom. Megkenem a maradék krémmel, majd ismét meghajtom. Kinyújtom kb. egy ujjnyi (2cm) vastagra, késsel bordázom a tetejét, és kiszaggatom egy szaggatóval, vagy egy vastagabb pohárral.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, megkenem a tojás sárgájával, előmelegített sütőben 200-210 fokon, szép pirosra sütöm (kb. 25-30 perc).

Nagyon jó uzsonna, vagy borkorcsolya, és a maradék húsvéti sonkát el lehet benne rejteni. Hozzá egy jó pohár bor szerintem tökéletes relaxáció.

Jó étvágyat kíván hozzá: Max


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.