HÚSVÉTRA HANGOLVA
Sajtos-sonkás pogácsa
Ez a túrós-sajtok rudacskák „alakváltozása”. Egy kicsit átszabtam, megvariáltam, és a szezonhoz méltóan elrejtettem benne egy kis medvehagymát is.Ha nincs medvehagyma, akkor lehet póré vagy újhagyma – tanácsolja Max.
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg túró,
- 35 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 10 dkg (1 tubus) tejszínes krémsajt
- 1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
- 15 dkg főtt-füstölt sonka/tarja/comb kockázva
- só, bors
A hozzávalókból egy könnyen gyúrható masszát készítek, amit beteszek a hűtőbe, 3-4 órára pihenni.
Közben elkészítem a krémet:
- 10 dkg krémsajt
- 15 dkg camembert sajt kockázva
- 10 dkg reszelt félkemény sajt (edami, gouda, trappista..)
- 1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
- 2-3 ek tejföl
- só, bors
- a kenéshez 1 tojás sárgája
Alaposan kikeverem a hozzávalókat, és ezt is beteszem a hűtőbe pihenni, összeérni. (A sóval finoman bánjunk, mert a sonka is sós! Inkább kóstoljunk!)
A hidegről kivett tésztát lisztezett deszkán, kinyújtom 1 centi vastagra, megkenem a krém felével, majd hármas hajtással összehajtom, és újra kinyújtom. Megkenem a maradék krémmel, majd ismét meghajtom. Kinyújtom kb. egy ujjnyi (2cm) vastagra, késsel bordázom a tetejét, és kiszaggatom egy szaggatóval, vagy egy vastagabb pohárral.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, megkenem a tojás sárgájával, előmelegített sütőben 200-210 fokon, szép pirosra sütöm (kb. 25-30 perc).
Nagyon jó uzsonna, vagy borkorcsolya, és a maradék húsvéti sonkát el lehet benne rejteni. Hozzá egy jó pohár bor szerintem tökéletes relaxáció.
Jó étvágyat kíván hozzá: Max
Hozzászólás zárolva.