Stíriai metélt mazsolával
Akkor most jöjjön egy isteni túrós édesség, mely osztrák eredetű ugyan, de nálunk is igen népszerű és közkedvelt. Nem kell hozzá sok minden, bármikor összedobható, évszaktól függetlenül.
A tészta alapja egy könnyed metélt tészta elkészítése, melytől egyáltalán nem kell megijedni, hiszen szinte képtelenség elrontani. Mutatjuk is hozzá a részletes leírást.
Stíriai metélt mazsolával
Hozzávalók:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
30 dkg rétes liszt
20 dkg vaj
10 dkg mazsola
6 tojás
1 citrom reszelt héja és leve
3 dl tejföl
só
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet, 3 tojás sárgáját, 2 evőkanál tejfölt, majd a tésztát alaposan összegyúrjuk. A gnoccihoz vagy gombóchoz hasonló állagú tésztát kell, hogy kapjunk belőle, melyet aztán lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtunk. Ezt pedig ceruza vastagságú metéltekre vágjuk, majd forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Ha feljött a víz felszínére, már le is szűrhetjük. Egy tálban kikeverjük a maradék tojássárgákat a vajjal, a porcukorral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, a mazsolát és a tejfölt is. A tojás fehérjéket egy csipet sóval együtt habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a vajas keverékhez. Ebbe aztán jöhet a már kifőtt metélt, majd az egészet tepsibe öntjük és szép pirosra sütjük.
Még több túróval készült finomság:
Ribizlis túrós pite
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Hozzászólás zárolva.