Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította
A nagyi szerint fánkot sütni nem nehéz. Minden a jó liszten, az élesztőn, a megfelelő kidolgozáson és a többszörös pihentetésen múlik. Amikor először megsütöttem az ő receptje szerint, összeszaladtak a szomszédok, hogy a gyönyörű szalagokban gyönyörködjenek. Aztán persze egy darab se maradt belőle…
Hozzávalók:
- 75 deka jó minőségű átszitált liszt(ettől könnyű, levegős lesz a tészta)
- 5-6 deka (nem szárított) élesztő
- 4 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 3 deka zsír
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- tej
- pici só
Elkészítése:
Körülbelül 1,5 deci langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban (amiben lesz elég hely a tésztának megkelnie) beleszitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a 4 egész tojást, a vaníliás cukrot, az egy kanál cukrot, a pici sót, és belereszeljük a citrom héját.
Az egészet összedolgozzuk a közben felfutott élesztővel, majd kézzel jól kidolgozzuk. Ez a művelet az egyik legfontosabb része a fánksütésnek. Határozott mozdulatokkal, olyan simára „verjük” a tésztát, hogy az leváljon az edény oldaláról. Szép nagy cipót formálunk belőle, és körülbelül fél óráig langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ismét megdolgozzuk, majd 15-20 percig letakarva pihentetjük. A sok pihenést megszolgálja a tészta, mert így lesz majd könnyű, levegős.
Kisodorjuk hozzávetőleg 1 centi vastagra, majd kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat ismét pihentetjük körülbelül 15 percig, majd forró olajban kisütjük (egyszer félúton megforgatjuk). Porcukorral, baracklekvárral tálaljuk.
A szezámmagos rózsatorta is kelt tésztából készül. De ennek a receptje Szerbiából érkezett. Kipróbáltad már?
Hozzászólás zárolva.