JÖN A SZEZON
Paradicsomos pulykacomb lencsével
Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb méretű egész, filézett, a bőrétől megfosztott felső pulykacomb, (így körülbelül 4 főre elég adag jön ki belőle)
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 vastag szelet frissen füstölt, jó húsos szalonna ( az eredeti receptben nem szerepel, én viszont tettem bele egy kis füstös íz kedvéért)
- 25 deka lencse
- 1 ek sertészsír
- 4-5 nagyobb, friss paradicsom– az eredeti recept paradicsomlevet írt, én kiváltottam jó húsos friss paradicsomokkal
- 3 nagyobb cikk fokhagyma
- friss kápia paprika fele
- frissen őrölt zöldbors
- friss kakukkfű
- só .
- 1 mk őrölt pirospaprika is került bele nálam, de ez elhagyható.
Elkészítés:
A vöröshagymákat apróra , a szalonnát kis kockákra vágtam, majd a kanálnyi sertészsírban üvegesre pároltam őket együtt. Hozzáadtam a meghámozott, felvágott húsos paradicsomokat, a kettő fej apróra vágott fokhagymát a csíkokra vágott kápia paprikát és átpároltam. A pulykacombot kockáztam, majd az alaphoz adtam, és fehéredésig kevergettem. Ekkor egy mokkáskanálnyi őrölt pirospaprikát szórtam rá, felöntöttem vízzel, sóztam, frissen őrölt borssal , kakukkfűvel fűszereztem, és omlósra, puhára főztem. A lencsét alaposan átmostam, majd sóval és egy cikk fokhagymával külön edényben puhára főztem. Amikor a hús is megpuhult a lencsét átszűrtem, és a raguhoz adtam, majd alaposan átforraltam. Vastag, ízes szaftja lett, de mégsem pörköltszerű, inkább a paradicsomos szaft dominált. Az őrölt pirospaprikát ki is hagyhatjuk, én is csak a színe kedvéért tettem bele, mert a paradicsomjaim elég sápadt színűek voltak. A friss kenyeret a kész étel mellé vágtam, nagyszerűen ki lehetett tunkolni a szaftot, a lencsés pulykahús pedig omlós, puha és nagyon finom ízű lett!
Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia!
Feri bácsi szilveszteri lencselevese
Hozzászólás zárolva.