NYÁRI NAPOKRA
Pikáns piszkelevesem
Kevés olyan gyümölcsünk van, aminek ennyi neve lenne: a piszkén kívül a köszméte, a biszke, a pöszméte, a brüszke vagy az egres. Eurázsiából származik, ám egész Európában ismert. Jó a májnak, a szívnek, a vesének. Nyáron, frissen vagy levesnek, szósznak egyenesen csoda! Egykor a nagyim kertjében termett, és azóta is imádom! Egészségetekre!
Hozzávalók:
- ½ kg piszke
- 2 dl tejföl
- 2 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 4-5 dkg cukor
- kis fahéjdarab
- ízlés szerint citrom, só
Elkészítés:
Tedd fel főni a piszkét 2 l hideg vízzel, a fahéjjal, a cukorral, a citromlével (vagy 1-2 citromkarikával) és a késhegynyi sóval. Készítsd el a habarást a tejfölből és a lisztből, és amint a gyümölcs megpuhult, add a leveshez. Kóstold meg, ha kell, adj még hozzá citromlevet vagy cukrot! Főzd fel újra, de csak egy pillanatra. Tálald a tojás sárgájára. Nemcsak hűsítő finomság a nyári napokon, de ha nem fogy el, semmi baj, mert hidegen is remek!
Csereszenyebefőtt cukor és tartósítószer nélkül, de piszkével is jó!
Nem csoda, nem ámítás, igenis lehet egészségesen eltenni a gyümölcsöket! Itt a nyár, a befőzések ideje, legyünk bátrak, kísérletezők, munkára fel! Tippeket adunk az antalvali.com Boszorkánykonyhájából.
Hozzászólás zárolva.