SZILVESZTER UTÁN, FARSANG ELŐTT
Virslis pogi
Rengetek kitűnő recepttel lepett meg minket az őrülten jó ételek blog írója az elmúlt évben is. Ez a remek kis vendégváró legújabb remeke. Pompás kiegészítője lesz majd a délutáni kártyapartinak vagy társasjátéknak. Vagy tedd el a receptet, hiszen mindjárt itt a farsang! Jól jön majd!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- tejföl (175g)
- 10 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 1 db tojás (+kenés)
- 10 dkg trappista sajt
- 3 pár frankfurti virsli
- 1 ek. kristálycukor
- őrölt kömény
- majoránna
- só
Elkészítés:
Az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet megsózzuk, őrölt köménnyel és majoránnával ízesítjük, belemorzsoljuk a vajat, hozzáreszeljük a sajt kb. felét, majd a tejföllel, egy tojással és a felfuttatott élesztővel alaposan összegyúrjuk, szépen megdagasztjuk. (Tipp: a kezünket lisztezzük gyúrás közben és ne a tésztát!) Langyos helyen, letakarva 20-25 percig kelesztjük, aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, meghajtogatjuk és ismét kelesztjük, ezt a műveletet ajánlatos legalább kétszer elvégezni. A hajtogatások után a tésztánkat duplájára kelesztjük, kb. 1-1,5 centi vastagra kinyújtjuk.
A virsliket 4 darabkára vagdossuk, majd egységesen elosztva rápakoljuk a tésztára, majd egy éles késsel téglalap formában körbe vágjuk őket, és ügyesen feltekerjük őket. (Miért ne alapon😉 én egy picike orosz típusú, csípős mustárt is tettem a virslik mellé, de ez nyugodtan elhagyható.)
Amikor ezzel is megvagyunk, tepsire pakoljuk a roládokat, a tetejüket lekenjük tojással, és a maradék sajtot ráreszeljük, újabb 15-20 percet pihentetjük, aztán 200 fokos sütőben, kb.30 perc alatt szépen megsütjük.
Hoppá-hoppá! Azt meg nem is mondtam, hogy tészta egy egyszerű pogácsa alapreceptem. …tehát pogi is készíthető belőle!
Kínálj hozzá egy csésze teát vagy egy pohár bikavért!
Jó étvágyat kíván hozzá Steffel Csaba!
Leveles tepertős pogácsa a kamrából
Minden pogácsa receptje olyan, mint a népmese! Mindenki hozzátesz valamit, vagy épp elvesz belőle, és persze a család szája íze szerint formálja. A kamra javának, vagyis a tepertőnek a csomagolópapírja ezúttal is segített, mert most egy olyan egyszerű recept következik, amit igazán nem lehet elrontani. Próbáld ki, és kápráztasd el szeretteidet!
Hozzászólás zárolva.