Facebook hozzászólás
13 293

Tényleg csodaszer? Erre jó a mézes fokhagyma!

Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon a mézes fokhagymát. Tudjuk, hogy egészséges, ám lenyelni mégis körülményes, főleg ebben az ízkombinációban. Íme egy egyszerű módszer, hogy miként lehet a fokhagymát megszelídíteni, és csemegévé változtatni!

A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, bár leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. De gyógyító hatása évszaktól független , így télen is kiváló gyógyszerünk lehet.

Mézbe tesszük, megsötétül – Kép: sxc

Az elkészítés módja egyszerű. Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe, rácsurgatni a mézet, lefedni az üveget, és berakni a kamrába.

Ha türelmesen várunk, néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik, és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak vagy a balzsamecetnek. A folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.

Mi van benne?
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – például hagyma összezúzása – az alliináz enzim aktiválódásának köszönhetően különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok. A mézet is természetes baktériumölő hatású természetes házi szerekként tartják nyilván.

Kép: sxc

Mire jó a mézes fokhagyma?
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterinszintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.

Szőlőmagolaj, te csodás! Ismered?
A különféle magokból préselt gyógyító hatású olajok közül az gyik kedvenc a szőlőmagolaj, amely maga a természetes gyógyszertár.

Hogyan készíthetjük még?
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el egy teáskanálnyi mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
Tipp gyomorfájósoknak: a fokhagymákat összezúzva el kell keverni a mézzel. Egy-két napig érdemes állni hagyni, így a méz tompítja a fokhagyma maró hatását.

Javasolt felhasználás

  • Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása javasolt, annyi mézzel, amennyi egy kiskanálon vele jön.
  • Ha kezd kitörni valami fertőzés, akkor emeljük meg a napi adagot legalább 3-4×1 kanálnyira.
  • Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő falatokat is. (Forrás: balaicza.hu)
Varázslatos méhpempő – 21-féle betegséget előzhetsz meg vele!
Tudtad, hogy a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású, energetizáló élelmiszer a világon? Az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt – fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet és még sok egyéb bioaktív anyagot – tartalmaz. Számos betegséget megelőzhetsz, ha fogyasztod!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!