ÉVINDÍTÓ BABONASÁG
Lencse és paradicsom, avagy itt az elején
Na, végre este van, lassan kezd kitisztulni mindenki (jó esetben), és itt az év elején én is beköszönök hozzátok így köszöntötte rajongóit az őrülten jó ételek alkotója, Steffel Csaba. Mint hozzátette: mi más lehetne az új év első receptje, mint lencse – mert egy kicsit babonás. Természetesen sertéshússal, finom hosszúkarajjal készítette.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg lencse
- 1 szál sárgarépa
- 2 ek. kapribogyó
- 3 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 2 ek. balzsamecet
- 1 dl fehérbor
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- babérlevél
- bazsalikom
- lestyán
- bors, só
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd sós, babérlevéllel és a félbevágott vöröshagymával ízesített vízben roppanós puhára főzzük – valóban ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan puha a lencse, mert még főzni fogjuk! Ezután leszűrjük a levét úgy, hogy annyi maradjon a lencsén, amennyi épp csak ellepi.
Ha ezzel megvagyunk hozzáadjuk a fehérbort, a passatat, a balzsamecetet és a kapribogyót, valamint az időközben apró kockákra darabolt sárgarépát, bazsalikommal és lestyánnal ízesítve. Közepes forrással szép sűrűre visszafőzzük, szükség szerint sózzuk, borsozzuk – ha gondoljuk, egy kis cukorral finomíthatjuk.
Ez a kicsit talán markáns, mediterrán jellegű lencseragu pompás kiegészítője lehet sült húsoknak, én jelen esetben karajszeleteket sütöttem mellé egy kis csemegehagymával !
Jó étvágyat és boldog új évet kíván az őrülten jó ételek alkotója!
Egyszerű currys lencselevesem
Őrült karriert futott be a lencse az Életforma és az Otthon Főzök oldalán az elmúlt hónapban. Gondoltam, most megfejelem egy kicsit különlegesebb recepttel. A curry rendszerint a távol-keleti konyhát idézi, és a lencsetermelő országok közül is India az élmezőnybe tartozik. Vegyük úgy, hogy most egy egzotikum jön!
Hozzászólás zárolva.