TÖRÖK ÉDESSÉGEK GYÖNGYE
Künefe, az 1001 éjszaka csábítása
Nagyon sok kedvenc török sütim van de a künefe volt az első, ami elrabolta a szívemet –írja Pammer Lívia. A Simone Gasztroságainak szerzője kilenc éve kóstolta ekőször Side – Manavgat városában, és azóta is rajong érte. Többször megsütöttem itthon is, de eredeti török alapanyagokból most először készítettem. A desszert hagyományosan kadayif tésztából készül, ennek hiányában azonban a mi cérnametéltünkkel pótolhatjuk.
Hozzávalók:
- 30 deka kadayif (vagy cérnametélt)
- 20 deka olvasztott teavaj,
- 20 deka peyniri sajt-, ennek hiányában mozzarella
- 5 deka apróra vágott sózatlan pisztácia
A sziruphoz:
- 2 dl víz
- 25 dkg kristálycukor
- fél citrom leve
A tálaláshoz:
- kaymak tejszínkrém
- vaníliafagylalt
Elkészítés:
A kadayif tésztát apróbb darabokra tépjük, és az olvasztott vajjal alaposan átitatjuk. (Ha cérnametélttel készíted érdemes egy rövid ideig a cérnametéltet kevés tejben előfőzni.) Az apróra vágott pisztáciát ebbe a beáztatott tésztába keverjük. Egy kb.25 cm-es kerámia vagy bármilyen más pitéstál alját és oldalát vékonyan átkentem teavajjal, majd a tészta felét a tál aljába nyomkodtam. A peyniri sajtot hideg vízben alaposan kiáztattam, mert alapjáraton ez egy elég sós sajt, majd daraboltam és a tészta tetejére helyeztem egyenletesen elosztva. A maradék tésztát ráhalmoztam a sajtszeletekre, lenyomkodtam, és 200 fokon aranyszínűre sütöttem. Amíg sült, elkészítettem a szirupot: a két deci vízbe belekevertem a 25 deka kristálycukrot, belefacsartam a fél citrom levét, és kiforraltam. Az aranyszínűre sült, a még meleg künefét ezzel a sziruppal alaposan átitattam, körkörösen rálocsolva az egész felületre, egy kis apróra vágott pisztáciával megszórtam a tetejét, és melegen tálaltam. A szelet tetejére egy teáskanálnyi kaymak tejszínkrémet és mellé egy gombóc vanília fagyit kínáltam. A meleg édes pisztáciás tészta, a forró sajt és a hideg fagyi találkozása pedig…. leírhatatlan!
Jó kis nyalakodást kíván hozzá: Pemmer Lívia
Menemen, a törökök lecsója
Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!
Hozzászólás zárolva.