EGÉSZSÉG AZ ORRUNK ELŐTT
Bodzaszörpöm télire
Hihetetlen, de bizony az időjárás legalább két héttel előbbre jár, mint megszoktuk. Az általában június elején virágzó bodza már javában tündököl, tehát már szedhetjük is virágait! Vigyázz, soha ne a kocsiból kipattanva, az út szélén kapkodd le a virágokat, hanem menj beljebb! Az út mellett ugyansi biztosan szennyezett, márpedig a szörpbe teendő virágokat soha nem szabad megmosni! Sőt, közvetlen eső után se szedd le a kis ernyőket! Jó vadászást, fincsi szörpöt!
- 30 db bodzavirág
- 4 kg kristálycukor
- 6 l víz
- 5 db citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 tk natrium benzoát
Elkészítés:
Forralj fel 1,5 liter vizet 3 és fél kg kristálycukorral. A maradékot egy lábasban karamellizáld, majd öntsd rá 1 liter vizet. Hevítsd addig, amíg a karamellizált cukor fel nem olvad. Ekkor a kétféle szirupot öntsd össze, és így forrald össze. Mehet a kamrába, a teraszra, ahol kihűlhet. Ekkor kell belerakni a virágokat, illetve a még felsorolt hozzávalókat. Innentől néhányszor kavard meg, és kb. 5 napig még érleld. A végén steril üvegekbe szűrd le, dugaszold be, de teheted kis csatos üvegekbe, az is remek, és majd meglátod, milyen fini lesz ez majd a téli napokon! Jó étvágyat!
Uborkás, bodzás limonádé, – a forró napokra
Ezen a nyáron az italkészítés slágerei a virágos ízek – mint a rózsa és a levendula, valamint az uborka és a görögdinnye, állítják a szakemberek. Nekünk elárulták a frissítő uborka-bodza páros receptjét is. Most továbbadjuk!
Hozzászólás zárolva.