Brokkolis-sonkás pulykamell
Hozzávalók: 60 deka egyforma kisebb szeletekre vágott pulykamell, 60 deka brokkoli, 15 deka trappista és 1 evőkanál parmezán sajt, 5 deka vaj, 3 deci tejszín, 15 deka szeletelt főtt tarja, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors.
Elkészítése: a brokkolit rózsáira szedjük, majd egy kivajazott sütőtálba tesszük. Egy jénait kivajazunk, és a brokkolival beterítjük az aljat. A hússzeleteket ízlés szerint fűszerezzük, majd rárakjuk a brokkolira, a húst pedig beterítjük a tarjaszeletekkel. A tejszínt ráöntjük a tetejére, majd rászórjuk a kétféle sajtot, és lefedve körülbelül. 40 perc alatt a sütőben puhára pároljuk. A végén néhány percig fedél nélkül pirosra pirítjuk a tetejét.
Karfiolos-pulykahúsos tepsis kel
Hozzávalók: egy fej karfiol (1 kilós), 1 fej hasonló súlyú kelkáposzta, 40 deka darált pulykahús, 10 deka reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, 5 deka füstölt szalonna, 2 deci tejföl, 2 tojás, fél evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld, ízlés szerint só, őrölt bors, kakukkfű, zsálya.
Elkészítése: sós vízben ropogósra előfőzzük a rózsáira szedett karfiolt és a leveleire szedett kelt. Egy edényben kisütjük a felkockázott szalonnát, majd a pörcöket kiszedve a zsírján megfuttatjuk az összevágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, majd készre főzzük. A kellevelek felével kibélelünk egy kivajazott tepsit, rárakjuk a karfiolrózsákat, majd a pörköltet. Befedjük a maradék kellevelekkel, rászórjuk a reszelt sajtot, majd leöntjük a tojásokkal elkevert tejföllel. Sütőben 20 percig készre sütjük. Tavaszi csirkerakottas
Hozzávalók: 8 szelet kicsontozott csirkemell, 25 deka új sárgarépa, 25 deka karalábé, 10 deka zeller, 25 deka gomba, 25 deka kelbimbó, 10 deka petrezselyemgyökér, 1 zöldpaprika, 3 szál újhagyma, 10 deka vaj, 1 csomag friss, finomra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint majoránna, kömény, só és őrölt bors.
Elkészítése: a csirkemellszeleteket sózzuk, fűszerezzük, majd a vaj felén mindkét oldalukon hirtelen elősütjük, és félretesszük. A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, és összekeverjük a petrezselyemzölddel. A zöldségek felét egy kivajazott sütőtálba helyezzük, picit sózzuk, majd rárakjuk a mellszeleteket. Vajdarabkákat rakunk rá, lefedjük a zöldkeverék másik - szintén enyhén sózott - részével, és lefedve közepes lángon körülbelül 20 percig sütjük.
Metélőhagymás-túrós rántott csirkemellHozzávalók: 6 kicsontozott csirkemellszelet, 30 deka juhtúró, 3 szál metélőhagyma, 1 negyed piros kaliforniai paprika, ízlés szerint só, őrölt bors, a panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Elkészítése: a juhtúrót összekeverjük az apróra vágott metélőhagymával, belereszeljük a paprikát, és jól összedolgozzuk. A csirkemellszeleteken zsebeket vágunk, és megtöltjük a hagymás-paprikás túróval, majd a nyílásokat fogpiszkálóval összetűzzük. A húst bepanírozzuk, és forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Tavaszi salátával vagy párolt zöldségkörettel tálaljuk.
Sült csirkemellszeletek eperkörítéssel
Hozzávalók: 6 szelet kicsontozott csirkemell, 20 deka földieper, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál mustár, ízlés szerint borecet, só, őrölt bors.
Elkészítése: a csirkemelleket kissé megborsozzuk, majd mustáros-mézes pácba tesszük két óra hosszára. Utána az olívaolajon mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve a visszamaradt olajhoz adunk egy kevés mézet, és 1-2 percre rátesszük a félbevágott epreket, majd ráöntünk egy pici borecetet. Végül a tálra helyezett sült hússzeletekre öntjük. Párolt rizzsel kínáljuk.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.