Életforma.hu

GASZTRO

4 melles szuper jó recept- zöldségekkel

A tavaszi, vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételek netovábbja, amikor könnyű szárnyasokat egészséges zöldséggel társítunk.Négy kitűnő receptet kínálunk!

Brokkolis-sonkás pulykamell

Hozzávalók: 60 deka egyforma kisebb szeletekre vágott pulykamell, 60 deka brokkoli, 15 deka trappista és 1 evőkanál parmezán sajt, 5 deka vaj, 3 deci tejszín, 15 deka szeletelt főtt tarja, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors.

Elkészítése: a brokkolit rózsáira szedjük, majd egy kivajazott sütőtálba tesszük. Egy jénait kivajazunk, és a brokkolival beterítjük az aljat. A hússzeleteket ízlés szerint fűszerezzük, majd rárakjuk a brokkolira, a húst pedig beterítjük a tarjaszeletekkel. A tejszínt ráöntjük a tetejére, majd rászórjuk a kétféle sajtot, és lefedve körülbelül. 40 perc alatt a sütőben puhára pároljuk. A végén néhány percig fedél nélkül pirosra pirítjuk a tetejét.

 Karfiolos-pulykahúsos tepsis kel

 Hozzávalók: egy fej karfiol (1 kilós), 1 fej hasonló súlyú kelkáposzta, 40 deka darált pulykahús, 10 deka reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, 5 deka füstölt szalonna, 2 deci tejföl, 2 tojás, fél evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld, ízlés szerint só, őrölt bors, kakukkfű, zsálya.

Elkészítése: sós vízben ropogósra előfőzzük a rózsáira szedett karfiolt és a leveleire szedett kelt. Egy edényben kisütjük a felkockázott szalonnát, majd a pörcöket kiszedve a zsírján megfuttatjuk az összevágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, majd készre főzzük. A kellevelek felével kibélelünk egy kivajazott tepsit, rárakjuk a karfiolrózsákat, majd a pörköltet. Befedjük a maradék kellevelekkel, rászórjuk a reszelt sajtot, majd leöntjük a tojásokkal elkevert tejföllel. Sütőben 20 percig készre sütjük.   Tavaszi csirkerakottas

Hozzávalók: 8 szelet kicsontozott csirkemell, 25 deka új sárgarépa, 25 deka karalábé, 10 deka zeller, 25 deka gomba, 25 deka kelbimbó, 10 deka petrezselyemgyökér, 1 zöldpaprika, 3 szál újhagyma, 10 deka vaj, 1 csomag friss, finomra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint majoránna, kömény, só és őrölt bors.

Elkészítése: a csirkemellszeleteket sózzuk, fűszerezzük, majd a vaj felén mindkét oldalukon hirtelen elősütjük, és félretesszük. A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, és összekeverjük a petrezselyemzölddel. A zöldségek felét egy kivajazott sütőtálba helyezzük, picit sózzuk, majd rárakjuk a mellszeleteket. Vajdarabkákat rakunk rá, lefedjük a zöldkeverék másik - szintén enyhén sózott - részével, és lefedve közepes lángon körülbelül 20 percig sütjük.

 Metélőhagymás-túrós rántott csirkemell

Hozzávalók: 6 kicsontozott csirkemellszelet, 30 deka juhtúró, 3 szál metélőhagyma, 1 negyed piros kaliforniai paprika, ízlés szerint só, őrölt bors, a panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

Elkészítése: a juhtúrót összekeverjük az apróra vágott metélőhagymával, belereszeljük a paprikát, és jól összedolgozzuk. A csirkemellszeleteken zsebeket vágunk, és megtöltjük a hagymás-paprikás túróval, majd a nyílásokat fogpiszkálóval összetűzzük. A húst bepanírozzuk, és forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Tavaszi salátával vagy párolt zöldségkörettel tálaljuk.

 Sült csirkemellszeletek eperkörítéssel

Hozzávalók: 6 szelet kicsontozott csirkemell, 20 deka földieper, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál mustár, ízlés szerint borecet, só, őrölt bors.

Elkészítése: a csirkemelleket kissé megborsozzuk, majd mustáros-mézes pácba tesszük két óra hosszára. Utána az olívaolajon mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve a visszamaradt olajhoz adunk egy kevés mézet, és 1-2 percre rátesszük a félbevágott epreket, majd ráöntünk egy pici borecetet. Végül a tálra helyezett sült hússzeletekre öntjük. Párolt rizzsel kínáljuk.  

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.