Életforma.hu

GASZTRO

4 szuper tavaszi recept- garantált fogyás

A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Sőt, ezek a receptek akár abban is segíthetnek, hogy megszabaduljunk tőlük.

EGYTÁLÉTELEK

Csőben sült brokkoli erdei gombával

Hozzávalók: 1 kiló brokkoli, 20 deka erdeigomba-keverék, 1 szál póréhagyma, 20 deka vaj, 10 deka liszt, 8 deci tej, 30 deka reszelt sajt, 1 teáskanál őrölt szerecsendió.

Elkészítése: a brokkolit enyhén sós vízben megpároljuk, majd a feldarabolt póréhagymával és gombával serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Besamelmártást készítünk: vajon lisztet pirítunk, felöntjük tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A zöldségeket tepsibe helyezzük, ráöntjük a besamelmártást, a tetejét pedig reszelt sajttal megszórjuk. 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


Padlizsán zöldségekkel töltve

Hozzávalók: személyenként egy 20-25 dekás padlizsán, 5-5 deka sárgarépa, zellergumó és cukkíni, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, oregánó, só.

Elkészítése: az egész padlizsánból négy helyen, 5 centi hosszan körülbelül fél centi széles és fél centi mély csíkot kivágunk, aztán 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpuhul. Két kanál segítségével az egyik bevágásnál mélyedést alakítunk ki. A megtisztított és vékony csíkokra vágott zellert, sárgarépát és cukkínit olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott paradicsomot, megsózzuk, fokhagymával és oregánóval ízesítjük, majd a ragut a padlizsán belsejébe töltjük.


Parajjal rakott burgonya kecskesajttal grillezve

Hozzávalók: 1 kiló burgonya, fél kiló friss paraj, 3 tojás, 2 deci tejszín, 30 deka friss krémes kecskesajt, 2 deci olívaolaj, 2 deka vaj, őrölt fehérbors, só ízlés szerint.

Elkészítése: a héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a tejszínnel, a tojás sárgájával és a tojás fehérjének keményre vert habjával, sózzuk, borsozzuk. A megtisztított parajleveleket az olívaolajon megfuttatjuk. Egy kivajazott hőálló tál aljára tesszük a krumpli felét, ráhalmozzuk a fonnyasztott parajleveleket, majd befedjük a burgonya másik felével, a tetejére pedig rámorzsoljuk a krémes kecskesajtot. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Grillezett paradicsomszeletekkel is kínálhatjuk.

Paradicsomos rakott padlizsán Madrigal sajttal
(francia recept)

Hozzávalók: 2 nagyobb padlizsán, 4 nagyobb paradicsom, 15 deka Président Madrigal sajt, 1 deci olívaolaj, bazsalikom, póréhagyma, fehérbor, só, bors.

Elkészítése: az ujjnyi vastagra vágott padlizsánszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd zsiradékmentesen mindkét oldalukon megsütjük. Ugyanígy teszünk a fele paradicsommal. A másik felét egy percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk, kimagozzuk. A paradicsom húsából bazsalikomos mártást készítünk: olívaolajon póréhagymát pirítunk, hozzáadjuk a paradicsomot és a friss bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, pici fehérborral meglocsoljuk, majd öt perc főzés után turmixoljuk. Kiolajozott tepsibe tesszük a padlizsánszeleteket, rájuk a paradicsomkarikákat, erre rá a fűszeres paradicsomszószt, a tetejére pedig a reszelt Madrigal sajtot. 180 Celsius-fokon 20-25 percig sütjük.

A cikk a Konyha&Fürdő 2012/tavaszi számának Házi Séf mellékletében jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.