Életforma.hu

GASZTRO

6 isteni halas és rákos recept tavaszra-képekkel

Ha könnyű ételekről beszélünk, a halakat, rákokat sem hagyhatjuk ki a sorból. Igaz, nálunk nem annyira népszerűek, mint más országokban, de tavasz végétől, a nyár folyamán többször az asztalra kerülnek, hiszen vízközelben kézenfekvő választásnak tűnik egy-egy ilyen fogás.

HALAK, RÁKOK

Balatoni fogasfilé roston Kárpáti módra

Hozzávalók: 4 darab 18 dekás fogasszelet, 25 deka gomba, 20 deka folyami rákhús, tejszín, friss kapor, vaj, citrom, só.

Elkészítése: a cikkekre vágott gombát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rákhúst, kevés tejszínnel, sóval, citromlével és friss kaporral sűrű ragut készítünk. A bőrös felén beirdalt fogasszeleteket sózzuk, majd először a bőrös oldalán, néhány perc után pedig megfordítva kevés zsiradékon készre sütjük. A pirosra sült halszeletekre rákanalazzuk a ragut, és petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Garnélarák feta sajttal
(görög recept)


Hozzávalók: 80 deka koktélrák, 10 deka tigrisrák, 40 deka lilahagyma, 80 deka (hámozott) paradicsom, 25 deka paprika, fél kiló feta sajt, 20 deka kefalotiri sajt, 5 deka fokhagyma, 1,5 deci olaj, bazsalikom, szárított kapor, őrölt bors, só, fehérbor.

Elkészítése: az olajon megpirítjuk a lilahagymát, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot és a koktélrákot, ezt összeforraljuk, beleszórjuk az elmorzsolt feta sajtot, ízlés szerint fűszerezzük. Cserépedénybe töltjük, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben készre sütjük. Tálaláskor kevés fokhagymás olajon átpirított, fehérborral pácolt tigrisrákkal díszítjük.


Tonhal kék lagúna módra
(japán recept)


Hozzávalók: 15-18 deka vörös tonhal, 1 darab norilap, 5 deka tempura liszt, 5 deka somen tészta, 5 deka fejes káposzta, 4-4 deka sárgarépa és kaliforniai paprika, 2-2 cent balzsamecet és szójaszósz, 1 kiskanál reszelt gyömbér, a sütéshez olaj.

Elkészítése: a vörös tonhalat betekerjük a norilevélbe, majd a jeges vízzel palacsintatészta állagúra kikevert tempuramasszába mártjuk, és forró olajban 3-4 percig sütjük. A tésztát megfőzzük, majd az apróra vágott zöldségekkel összekeverjük, és a tányér közepére helyezzük. A tonhalat vékony szeletekre vágva a saláta köré rakjuk, majd a balzsamecetből, szójából és gyömbérből kevert szósszal meglocsoljuk.


Vörös sügér zellerkrémmel és rókagombával

Hozzávalók: 4 szelet vörössügér-filé, 20 deka rókagomba, 2 zeller, 10 deka vaj, 5 deka mogyoróhagyma, 1 deci halalaplé, fél-fél deci vörös- és fehérbor, fél deci tejszín, 5 deka pancetta (olasz húsos szalonna), olaj a sütéshez, az ízesítéshez extra szűz olíva, só és frissen őrölt bors.

Elkészítése: egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára pároljuk a rókagombát és a pancettát, hozzáadjuk a mogyoróhagymát, még 5-8 percig együtt pirítjuk őket, felöntjük a halalaplével és a fehérborral, majd összeforraljuk. A lé felét kimerjük, hozzáadjuk a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük. Közben a halszeleteket sózzuk, borsozzuk, serpenyőben forró olívaolajon három percig a bőrös oldalukon aranyszínűre pirítjuk. Az olívába rozmaringágat teszünk, a halszeleteket megfordítjuk, és áttetszőre pároljuk. A gondosan megtisztított, darabokra vágott zellert gőzben 20 percig pároljuk, ha megpuhult, pépesre törjük, tejszínnel és vajjal vagy csak olívaolajjal simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a tányérra két kanál zellerpürét teszünk, rá a párolt hal, a tetejére a gomba kerül.


Tepannyaki tenger gyümölcsei
(japán recept)


Hozzávalók: 2 darab gomba, 5 deka cukkíni, 5 deka kaliforniai paprika,10 deka zöldspárga, 3 darab zöldkagyló, 3 darab tigrisrákfarok, 3 darab tintahal, csipet só, 1 deci rizsbor, evőkanál szójaszósz, csipet fehér bors, fél deci szezámmagolaj.

Elkészítése: a tintahalat megtisztítjuk a külső hártyától. A rákot és a tintahalat hosszanti irányban bevagdaljuk (ettől fog szétnyílni sütés közben). A zöldségeket 2-3 centis darabokra vágjuk. A zöldségeket és a tenger gyümölcseit forró olajban megpirítjuk, majd hozzáöntjük a rizsbort, a

szóját és a fűszereket, 1-2 percig forraljuk. Miután beforraltuk, előmelegített tányéron szervírozzuk.

Vajhalsteak fekete rizzsel és párolt brokkolival

Hozzávalók: 60 deka vajhal, 1 doboz fekete rizs, 1 fej brokkoli, 1 doboz koktélparadicsom, só, olívaolaj.
Elkészítése: serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük a halszeletek mindkét oldalát, majd néhány pillanat alatt megsütjük a koktélparadicsomokat is. A halat sütés után megsózzuk. A megpárolt fekete rizzsel és az ugyancsak megpárolt brokkolival tálaljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő 2012/tavaszi számának Házi Séf mellékletében jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.