Életforma.hu

GASZTRO

A budapesti bulinegyed helyeinek majdnem fele lehúzhatja a rolót

Mostanra a kormányzat és az érintett budapesti önkormányzatok is felismerték, hogy érdemi lépések szükségesek a vendéglátás megmentése érdekében. A főváros bulinegyede halódik, a hetedik kerületi polgármester szerint a kis helyek negyven százaléka biztosan tönkre ment. A kormányinfón ma, február 5-én elhangzott, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlő éttermeknek, kávézóknak konditermeknek februártól május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetniük.

A budapesti bulinegyed, gyakorlatilag azóta, hogy a hatodik és hetedik kerület néhány négyzetkilométernyi területén zsúfolódott össze a hazai vendéglátás és szórakoztatás színe-java, a közfigyelem fókuszában áll. Többnyire akkor kerül persze szóba, amikor a helyben lakók türelme már elfogyott; az éjszakai hangoskodás, a drogügyek, az utcai italozás és a mulató társaságok után maradó szenny jelentik a legfőbb problémát, no meg az, hogy a hatóságok és az önkormányzatok egymásnak passzolják azok érdemi kezelését.

Most csend van. Fotó: depositphotos.com

Volt már itt csendrendelet, éjfél előtti zárás, gyakori razzia, és még sok minden más, de a helyzet komplex rendezésére, vagyis, hogy legyen is bulinegyed, ami komoly hasznot hoz minden érdekelt félnek, de szűnjön is meg, mert a zaj, a kosz és a tömeg kibírhatatlan, nos ez a fából vaskarika megoldás még senkinek nem sikerült.

És akkor jött a koronavírus járvány, és az egészet egycsapásra megoldotta. A tavaszi zárás, a rövid nyári nyitás, és a novemberi újabb zárás azonban nem csak az eredeti problémát orvosolta, de úgy tűnik az egész ágazatot végveszélybe sodorta.

Az állam és az érdekelt önkormányzatok az utóbbi időben – mióta ráébredtek arra, hogy nem lenne érdemes ezt az arany tojást tojó tyúkot pusztulni hagyni – tettek már pár lépést az ágazat megsegítése érdekében.

Előre utalják a bértámogatást

A kormányzat azonban csak azt követően szánta el magát néminemű segítségnyújtásra, hogy a vendéglátó szakma elégedetlenségét a sajtó is felerősítette.

(A témával foglalkozik Bajba került vendéglátósok című videóriportunk.)

Január végén ismert budapesti étterem tulajdonosok is azt panaszolták, hogy bár a bértámogatási kérelmüket a kormányhivatal rég elfogadta, a valóságban még a tavaly novemberi összeget sem kapták meg. Mivel ők a segítségre számítva megtartották az alkalmazottaikat, megfelelő bevételek híján is kénytelenek voltak a kifizetni a teljes bért, így enyhén szólva sem jártak jól.

Nyitnának. Fotó: depositphotos.com

A kormány tavaly ősszel, a járvány második hullámának hatására döntött úgy, hogy egyrészt meghosszabbítja az addigi bérkiegészítési akciót, másrészt annak hatályát kiterjeszti a turisztikai és személyszállítással foglalkozó cégekre.

A vissza nem térítendő segítség lényege, hogy az állam kifizeti az érintett cégek munkaviszonyban álló alkalmazottainak novemberi, decemberi és idén januári bruttó bérének a felét, maximum bruttó 241500 forintig. Ha a munkaadó vállalja, hogy a pénzt továbbadja nekik és az alkalmazottait 2021. február végéig, pontosabban - egyes kormányzati dokumentumok szerint - december végéig nem rúgja ki. A támogatásra 2020. november 11-től egy hónapon át lehetett pályázni.

Mivel sok vendéglátós még januárban sem kapta meg a novemberben megítélt bértámogatást a kormány végül változtatott a szabályokon, utófinanszírozás helyett előlegként adják oda a bértámogatást.

A kedd éjjel, azaz február 2-án megjelent kormányrendelet értelmében a kormányhivatalok által megítélt bértámogatást mostantól nem utólag, hanem előre, támogatási előlegként kell kifizetni.

Ezzel párhuzamosan az elszámolási rendszer is változott: ha egy cég bármely okból nem vagy nem teljes egészében jogosult a neki megítélt támogatás igénybevételére, azt haladéktalanul be kell jelentenie. Emellett a munkaadónak a támogatás időtartamának utolsó napját követő második hónap végéig kell igazolnia, hogy a neki megítélt támogatásra jogosult volt. A rendelet február 3-án hatályba is lépett.

Az önkormányzatok is aggódni kezdtek

Niedermüller Péter az ATV Start pénteki adásában kijelentette, hogy a turizmus, a vendéglátóipar "elért a falig", innen nincs tovább. A bulinegyedben az ott korábban meglévő vendéglátóipari egységeknek több mint a 40 százaléka biztosan tönkrement, a 40 felett pedig van nagyjából 20-30, ami még mindig "billeg".

Szerinte a működéshez, fenntartáshoz szükséges összegeket is biztosítani kellene az államnak. Itt nem csak éttermekről van szó, hanem egy mögöttük lévő hatalmas iparágról - tette hozzá.

Várakozó álláspont. Fotó: depositphotos.com

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat moratóriumot adott a cégeknek a bérleti díjak kapcsán, és arról is gondolkoznak, hogy a teraszokkal kapcsolatos díjakkal mi legyen.

Soproni Tamás minapi Facebook bejegyzésében pedig azt írta, hogy csaknem negyven terézvárosi vendéglátóssal arról egyeztettek, miben tud segíteni önkormányzat, hogy a vállalkozások életben maradjanak.

Beleznay Zsuzsa alpolgármesterrel hívták össze ezt a fórumot, hiszen, mint posztjában írja, ők is akkor tudunk hatékony segítséget nyújtani, ha az érintettektől közvetlenül kapnak tájékoztatást. Már most is sok új információhoz jutottak, hiszen szót kért egy iskolai büfé üzemeltetője is, aki elmondta, hogy az online oktatás, az iskolák zárása őket is padlóra küldte, ugyanakkor teljesen kimaradtak az állami támogatandók köréből.

A fórum után – ígérte bejegyzésében a polgármester - azonnal összeül kollégáival, és véglegesítik azt a csomagot, amely segíti a kerületi vendéglátósok talpon maradását, és így hozzájárul ahhoz, hogy Terézváros újra az legyen, ami a járvány előtt volt: sokszínű, élettel teli kerület sok vendéglátóhellyel, sok vendéggel.

Soproni Tamás egy korábbi, január végi bejegyzésében már felvetette, hogy érdemes lenne engedélyezni a vendéglátóhelyeknek, hogy – bizonyos biztonsági szabályok betartása mellett - kinyissák a teraszaikat.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.