Életforma.hu

GASZTRO

A malájok reggelije: Nasi lemak

Malajziában és a környező országok hagyományos reggelije a Nasi lemak, de vannak olyan helyek, ahol egész nap kapható.

A Nasi lemakot széles körben fogyasztják Malajziában és Szingapúrban. Mindkét országban gyakrabban fogyasztják reggeliként, s jellemzően élelmiszer-központokban és útpályákon értékesítik. Ezt az egyedülálló ételt hagyományosan banánlevélbe, újságba vagy barna papírba csomagolják, de néhány üzletben már tányéron szolgálják fel. Népszerűsége és variálhatósága miatt vannak olyan éttermek, amelyek délben vagy esti étkezésként is felszolgálják, lehetővé téve az étel egész nap történő fogyasztását.

Ezt reggelizik Majalziában. Fotó: wikipedia

 

Az ősi tradicionális malajziai Nasi lemak összetevői a következők: szardella, földimogyoró és főtt tojás. Ehhez jöhet hozzá a kagyló, a tintahal, hal, csirke vagy marhahús. Az étel különleges része a rizs, amelyeket friss kókusztejjel, néha pedig pandanus levéllel főzik fel. A rizst a banánlevelekre halmozzák, majd rá a többi hozzávalót.

Hozzávalók: 2 csésze nyers basmati rizs, öblítve és leengedve,  1 ¾ csésze víz, 3 ecetes mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve, 1 csésze édesítetlen kókuszdió krém, 1 (3/4 hüvelyk vastag) szelet friss gyömbérgyökér, vékonyra szeletelve, 1 teáskanál só, 6 nyers mogyoróhagyma apróra vágva, 15 szárított piros chili paprika vagy egyéb paprika, vagy ízlés szerint, 1 (1/2 hüvelyk) darab friss darált gyömbér, 1 evőkanál garnéla paszta, 1 evőkanál növényi olaj, 1 evőkanál fehér cukor, ½ csésze tamarind juice, 1 csipet só ízlés szerint, 1 hagyma, szeletelt, 1 font nagy garnélarák, hámozva. 

Forraljuk fel a rizst, a vizet, a szeletelt mogyoróhagymát, a kókuszdió krémet, a gyömbért és a sót egy serpenyőben.  Csökkentsük a hőt közepesen alacsony hőmérsékletre, majd fedjük le és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik, kb. 20-25 percig. Közben tegyük az apróra vágott mogyoróhagymát, a szárított chili paprikát, a darált gyömbért és a garnélarákpasztát egy turmixgépbe, és dolgozzuk vastag pasztává. Melegítsük fel a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletre. Keverjük hozzá a chili pasztát,  majd adjuk hozzá a cukrot, a tamarind juice-t és a sót, majd dobjuk hozzá a hagymát és a garnélarákot, és főzzük addig, amíg a garnélarák kívülről élénk rózsaszínűvé nem válnak és a hús közepén már nem átlátszó, kb. 5 perc alatt. Ha van banánlevelünk, halmozzuk rá a rizst, majd az elkészült garnélás szószt.

BRUTÁL REGGELIK-sorozatunk előző részei itt olvashatóak:

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.