Életforma.hu

GASZTRO

Alföldi rakott palacsinta

Ebben a nagy hőségben palacsintát sütni? Öngyilkosság mondják sokan. De mit tegyek, ha ezt kívánom és az egész családom így van vele. Már másnaponta sütök, gyümölccsel lezárva az evést. Jó étvágyat Önöknek is! 

Alföldi rakott palacsinta


Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 720 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

palacsinta

- étolaj
- 1 csipet só
- szóda
- 1 evőkanál kristálycukor
- 3 dl tej
- 3 tojás
- 25 dkg finom liszt

Töltelék


- 6 dkg kakaópor
- 1/2 vaníliarúd
- 1 dl tejszín
- 20 dkg darált dió
- reszelt citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg kristálycukor
- 5 dkg mazsola
- 5 tojás
- 1 dl tejföl
- 15 dkg vaj
- 25 dkg tehéntúró
- 30 dkg baracklekvár

Elkészítése

A felütött tojásokat elkeverjük a cukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Annyi szódavizet adunk hozzá, hogy tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. A masszát félórát pihentetjük, majd felforrósított olajon, serpenyőben a palacsinták mindkét oldalát pirosra sütjük.
Ezután egy palacsintát megkenünk diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát helyezünk, amelyre az elkészített túrókrémből kenünk. A következő palacsintát kakaóporral és cukorral hintjük meg, erre ismét palacsintát borítunk, melyet barackízzel kenünk meg. Ezt így ismételjük mindaddig, amíg az anyagokból futja.
A rétegezést megvajazott tepsin végezzük. A palacsintát mérsékelt hőfokú sütőben 5-10 percig sütjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, cukorral és barackízzel elkeverjük. Nyomózsákkal a palacsintatorony
tetejére spricceljük, majd a tésztát újra a sütőbe tesszük, amíg a hab szép pirosra sül. Úgy vágjuk fel, mint a tortát.

Töltelék
A túrót áttörjük, 5 dkg olvasztott vajjal és a tejföllel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a mazsolát,
10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd az egészet ismét jól összekeverjük. Kevés tejszínt 10 dkg cukorral és vaníliával felforralunk, hozzáadjuk a
darált diót, és éppen csak felfőzzük.

www.videkize.hu


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.