Alföldi rakott palacsinta
Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 720 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
palacsinta
- étolaj
- 1 csipet só
- szóda
- 1 evőkanál kristálycukor
- 3 dl tej
- 3 tojás
- 25 dkg finom liszt
Töltelék
- 6 dkg kakaópor
- 1/2 vaníliarúd
- 1 dl tejszín
- 20 dkg darált dió
- reszelt citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg kristálycukor
- 5 dkg mazsola
- 5 tojás
- 1 dl tejföl
- 15 dkg vaj
- 25 dkg tehéntúró
- 30 dkg baracklekvár
Elkészítése
A felütött tojásokat elkeverjük a cukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Annyi szódavizet adunk hozzá, hogy tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. A masszát félórát pihentetjük, majd felforrósított olajon, serpenyőben a palacsinták mindkét oldalát pirosra sütjük.
Ezután egy palacsintát megkenünk diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát helyezünk, amelyre az elkészített túrókrémből kenünk. A következő palacsintát kakaóporral és cukorral hintjük meg, erre ismét palacsintát borítunk, melyet barackízzel kenünk meg. Ezt így ismételjük mindaddig, amíg az anyagokból futja.
A rétegezést megvajazott tepsin végezzük. A palacsintát mérsékelt hőfokú sütőben 5-10 percig sütjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, cukorral és barackízzel elkeverjük. Nyomózsákkal a palacsintatorony
tetejére spricceljük, majd a tésztát újra a sütőbe tesszük, amíg a hab szép pirosra sül. Úgy vágjuk fel, mint a tortát.
Töltelék
A túrót áttörjük, 5 dkg olvasztott vajjal és a tejföllel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a mazsolát,
10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd az egészet ismét jól összekeverjük. Kevés tejszínt 10 dkg cukorral és vaníliával felforralunk, hozzáadjuk a
darált diót, és éppen csak felfőzzük.