Életforma.hu

GASZTRO

Banánkenyér zabpehellyel készítve

A banánnak igen magas a cukortartalma. Természetes édességének köszönhetően remek alapanyag lehet a belőle készült desszertnek, ami lehet például egy finom banánkenyér.

A banánkenyér sütési ideje viszonylag hosszú, de igazán érdemes kivárni. Ha már elkészült a banánkenyér, akkor sokáig megőrzi frissességét. Így kiváló lehet uzsonnás dobozok és piknik kosarak megtöltésére is. Mivel a banán a magas cukortartalmú gyümölcsök közé tartozik, így ha valamilyen sütemény alapanyagaként használjuk fel, érdemes kevesebb hozzáadott cukorral dolgozni. Vannak, akik egyáltalán nem adnak már cukrot mellé, így még kevésbé lesz megterhelő a fogyasztása. A következő receptben egyébként maradva az egészséges édességek nyomvonalán, teljes kiőrlésű lisztet és zabpelyhet használunk. És azért egy kis nádcukrot is.

Banánkenyér zabpehellyel elkészítve
Banánkenyér zabpehellyel (Fotó: depositphotos)
Hozzávalók:

18 dkg teljes kiőrlésű liszt

7 dkg apróbb zabpehely

10 dkg puha vaj

10 dkg nádcukor

2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál őrölt fahéj

2 tojás

3-4 érett banán összezúzva

10 dkg dióbél durvára vágva

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki és béleljük ki a sütőformát. Tegyük a teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet, a vajat, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a felvert tojásokat egy nagy tálba. Alaposan keverjük ki a tésztát kézi mixer segítségével. Aztán mehet mellé a meghámozott és összetört banán és az aprított dió is. Ismét keverjük át a masszát, de ezúttal már csak egy egy kézi keverőlapáttal. Kanalazzuk az előkészített sütőformába, majd süssük kb. másfél óráig, addig amíg a beleszúrt villára már nem tapad a tészta. A sütési idő felénél alufóliával fedjük be a süti tetejét, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni és csak utána borítsuk ki.

Még több gyümölcsös finomság:

Fügés-diós gyümölcskenyér

Citromos-mákos süti mascarpone habbal


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.