A hagyományok szerint böjt alatt napi háromszori étkezés engedélyezett, de jóllakni csak egyszer szabad. Péntekenként tilos húst fogyasztani, ezen felül illik valami személyre szabott fogadalmat is tenni, ami valódi lemondással jár. A gyerekek és a betegek azonban felmentést kaptak a böjt megtartásától.
A böjtben jellegzetes ételeket ettek, például ciberelevest. Alapanyaga lehetett korpa, vagy aszalt gyümölcs. A korpán erjesztett, leszűrt savanyú lébe kukoricát, kölest, vagy hajdinakását főztek. Ezt liszttel és tejföllel behabarták. Ezen kívül rendszerint halat, növényi ételeket, kenyeret ettek.
A tavaszi méregtelenítés ráfér mindenkire, mi a következő ételekkel segítünk a tisztulásban:
Böjti burgonyaleves
Hozzávalók (2-3 főre):12 dkg burgonya (kettő közepes), 1 darab sárgarépa, fél fehérrépa, negyed zellergumó, snidling, fél teáskanál majoránna, 1 kiskanál köménymag, petrezselyemzöld, 1 zöldségleves kocka, fél liter víz
Elkészítés: A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a leveskockát.
Apróra feldaraboljuk a zöldségeket, és a zöldségleves-lében megfőzzük (10-20 perc alatt) a fűszerekkel együtt.
A kész levest leszűrjük, a zöldségeket szűrőn átpasszírozzuk, vagy leturmixoljuk.
A lét és a pépet összekeverjük, petrezselyem-zölddel ízesítjük.
Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 125 kcal
Cibere leves (4 főre)
Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej, fél citrom, liszt.
Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd - gyenge tűzön - melegítsd át.
Tipp: Tálald pirított kenyérkockákkal!
Dödölle vagy krumpli gánica
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 0,5 kg búzaliszt, 4 kanál zsír,1 fej hagyma, pirospaprika, 0,25 l tejföl.
Elkészítése: A meghámozott krumplit egy kétliteres fazékban föltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizében apróra törjük. Állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. Sült paprikás hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.
Paprikás lepény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2-2 kiskanál só, pirospaprika, kb. 0, 5 liter víz, 1 dl olaj, 2 dl tejföl.
Elkészítés: A lisztet, sót, pirospaprikát keverd össze, öntsd fel kb. 0, 5 liternyi langyos vízzel és add hozzá az olajat, majd a tejfölt. Alaposan gyúrd át és fél óráig pihentesd. Belisztezett deszkán gyúrd rúd alakúra és késsel vágj belőle szeleteket, ezeket lapítsd ki cipó formára. Pihentesd a tepsiben, tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd készre.
Hamis velőpástétom
Elkészítés: 15 dkg élesztőt 2 és fél deci vízzel simára elkeverünk, és teszünk bele 5 deka zsemlemorzsát, sóval, borssal ízesítjük. (5 dk zsírban) ezt 4 percig főzzük. 5 dk zsírban megpirítunk egy fej vöröshagymát rózsaszínre, belekeverjük, és 2 egész tojást is, újra 4 percig főzzük. Ha kész, kiborítjuk.
Legyen hát a böjt mértékletesség ételben, italban, kényelemben, tévénézésben, a testi szerelemben, a zenehallgatásban, cigarettában (nagyböjtben könnyebb a leszokás, mert a vallásos embert ilyenkor a pszichés hatások is segítik!) Egy hónap múlva tapasztalni fogjuk, hogy egészségesebbek vagyunk, több időnk van, elmúlt a tavaszi fáradtság, s ha még virrasztással is böjtölünk, múlóban van a depressziónk is. Ha erőt veszünk szeretetlenségünkön, közönyünkön, gúnyolódó vagy pletykálkodó hajlamunkon, még jobb emberek is leszünk.
A böjt a mi javunkat szolgálja! A nagyböjt ezen kívül ráhangolódást is jelent legnagyobb ünnepünkre, a húsvétra!
Csak kitartás...!