Életforma.hu

GASZTRO

Congee: a kínaiak ezzel kezdik a napot

A kínaiak sokszor kezdik a napot egy nagy tál congee-val, amely az öt elemes táplálkozás egyik alapköve. Az öt elemes táplálkozás legfőbb célja a gyomor és a lép egészsége.

A kínai gyógyászat minden baj legfőbb okozójának a gyomor és a lép elégtelen működését tartják, ezért úgy tartják, hogy ha egészségesek szeretnénk lenni, illetve maradni, akkor érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra. A gyomor és a lép erősítésére többféle módszert ismernek, köztük a gyomortonikként is használatos congee (ejtsd: kondzsi),, melyet nem csak a gyógyító táplálkozás használ rendkívül sokrétűen és előszeretettel, hanem a kínai reggelik egyik elengedhetetlen szereplője is.

Congee, ejtsd: kondzsi. Fotó: Pinterest

A congee olyan Kínában, mint nekünk a vajas-lekváros kenyér, a kínai étkezés egyik alapvetése. Leginkább reggelire eszik, valamilyen zöldséget pirítanak-párolnak hozzá, néhol sült vagy főtt tojás is jár hozzá. A congeet tehát sósan fogyasztják. A hajnalban nyitó kifőzdékben legalább annyira gyakori, mint a szállodák (büfé)asztalain. Ez az egyik legjobb reggeli, amit el tudunk képzelni: tápláló és könnyű.

Nagyon praktikus reggelire, ugyanis egy nagy adagot megfőzhetünk belőle, és felmelegítve akár két perc alatt is elkészülhet a sietős hétköznapok első étele. Minden nap másfajta zöldséget vagy magokat lehet adni hozzá, így változatos és izgalmas lesz a reggel.

A congee kínai neve hszi fan (xi fan), melyet leginkább rizsvízként fordíthatunk. E név valószínűleg abból fakad, hogy a rizst congee készítésekor nagy mennyiségű vízben, hosszú ideig főzzük. A rizs helyett használhatunk kölest vagy más gabonákat is (a kínaiak is így tesznek). A congee rendkívül kedvezően hat a gyomorra, ugyanis a hosszú főzési idő miatt nagyon könnyen emészthetővé válik, gyorsan felszívódik. Krónikus betegeknek, lábadozóknak, a szülés utáni időszakban a kismamáknak emiatt gyakran főznek congee-t, továbbá általános erősítő hatása is van.

A tálalásnak csak a képzelet szab határt. Fotó: Pinterest

A congee-t gyakran zöldségekkel és/vagy gyógynövényekkel szolgálják fel, melyek egyrészt az ízesítő szerepét töltik be, másrészt a hatását is erősítik. A legkülönfélébb zöldségek mellett (spenót, édeskömény, zellerszár, sárgarépa, retek), tehetünk bele magokat (dió, fenyőmag, szezámmag, mák), főtt babféléket (vörösbab, mungóbab),  gyógynövényeket és fűszereket is (gyömbér, pásztortáska, cickafarkfű, bors). Mivel a „rizsvíz” erősít a gyomrot és a lépet, ezáltal a tápanyagok felszívódása is sokkal hatékonyabb, így a hozzáadott alapanyagok hatása is felerősödik.

Congee (alaprecept)

Hozzávalók: (4 adaghoz): 10 dkg jó minőségű jázminrizs, ötszörös mennyiségű víz.

Elkészítés: tegyük a rizst egy csészébe vagy mérőedénybe. Miután a rizst az edénybe tettük, mérjük ki a csészével vagy mérőedénnyel a víz mennyiségét. A rizst tegyük fel főni egy vastag falú lábasban, és fedő alatt(!) alacsony lángon főzzük 2,5-3 órán keresztül. Amikor elkészült (az összes vizet felszívta a rizs), várjuk meg míg kihűl (tehetjük hideg vízfürdőbe az edényt a folyamat gyorsítása kedvéért), és tegyük hűtőbe. Ha mindig csak tiszta kanállal nyúlunk bele, egy hétig minden további nélkül eltartható. A tálalásnál csak a kreativitás szabhat határt, a fent részletezett hozzávalókból.

Fontos!

1.    A fedőt ne emelgessük, mert elillan a jótékony gőz, mely a rizs egyenletes puhulásáért felelős!

2.    Alacsony lángon főzzük a congeet, ugyanis egyrészt ez biztosítja, hogy a rizsszemek egyenletesen megfőjenek, másrészt pedig annál táplálóbb a congee, minél hosszabb ideig főzzük.

Forrás: otelemesetrend.hu

BRUTÁL REGGELIK-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEI ITT OLVASHATÓK:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.