Egy kis történelem...
A császármorzsa (vagyis Kaiserschmarrn) eredetét számos anekdota övezi: vitatott, hogy az udvari főszakács, vagy maga Ferenc József császár készítette el először. Mások úgy tartják, hogy Sissivel eljegyzésük vacsoráján fogyasztották a könnyű desszertet, amely még a karcsúságára ügyelő bajor hercegnő ízlését is elnyerte. Bármi is legyen az igazság, azt leszögezhetjük, hogy a császármorzsa különösen jól esik a hideg napokon, ráadásul percek alatt, drága hozzávalók és konyhai rutin nélkül is bárki elkészítheti!

Hozzávalók 4 embernek:
- 6 db tojás
- 2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalommal)
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 db citrom reszelt héja
- kb. 4 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- ízlés szerint lekvár (sárgabarack, eper, szilva, meggy, esetleg almakompót)
Elkészítés:
A tojások sárgáját a tejjel, a tejszínnel és a liszttel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját. A tojások fehérjéjét a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük és lazán összekeverjük a lisztes masszával és a mazsolával (utóbbi elhagyható). Vajazott tepsiben 200 °C-on körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, sütés közben spaklival daraboljuk és a maradék vajjal locsoljuk. Forrón, lekvárral és porcukorral megszórva tálaljuk!
Tökéletes lehet délutáni csemegeként vagy akár édes főételként is!
Sissi híres ibolyafagyija
Idén ünnepeljük Erzsébet magyar királynő születésének 180. évfordulóját, és hamarosan nyílik az ibolya is! E két alkalomból fogadjátok sok szeretettel Sissi híres kedvencét, az ibolyafagyit, illetve receptjét!