Lekvár cikkek

Karácsonyi linzer lekvárral
A karácsonyi linzer egy klasszikus sütemény. Családilag csak úgy hívjuk: ragasztós. Mert ugye mikor elkészül, a feleket lekvárral ragasztjuk össze. Ebben a gyerekek is segíthetnek, viszonylag kicsi koruktól kezdve, ahogy már el lehetett nekik magyarázni a se túl sok, se túl kevés lekvár fogalmát.

Fügelekvár egyszerűen
A friss füge számtalan fogás csodálatos kísérője lehet. Tökéletes választás például sajtok, borok, de akár húsok mellé is. Most olyan receptet mutatunk, ahol a füge lehet a főszereplő. Például süteményekbe, reggelire a croissant mellé vagy a vajas kenyérre. Íme egy pofonegyszerű lekvárrecept.

Gőzgombóc a sógoréktól
Most egy kicsit nagyobb szakácstudományt igénylő gőzgombócot (germknödel) készítünk. Van-e szebb, mikor a hütte napsütötte teraszán egy vaníliaszósz közepén ücsörgő, gőzőlgő gőzgombóc mosolyog vissza ránk? Bár az egyik élelmiszer-áruházláncban lehet kapni mirelit gőzgombócot, teljesen más, ha mi készítjük és tálaljuk fel a családnak.

Baracklekváros bukta
Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!

Lőrinci nagyim szilveszteri süteménye
Túl sok pepecselés nincs, gyorsan kész, és szilveszterig biztosan kitart, hacsak a család addig nem jár rá! Sőt, minél többet éri a lekvár, annál puhább lesz. Tudom, karácsony után mindenki tele van édességgel, de javaslom, hogy ehhez már a napokban láss hozzá, mert ki akar szilveszterkor is folyton a konyhában állni? - legalább is Nusi néni, a nagymamám mindig ezt mondta! Osztom nézetét!

Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából
Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Pammer Livi régi recept alapján - amit nagyanyja és anyukája is használt - sütötte meg újra ezt az omlós rácsos linzert.

Gyors palacsinta, gyors töltelék, gyorsan jött bulihoz
Teli találat a palacsinta minden időben. Lehet benne édes vagy sós töltelék, mindegyik menő. Ez a tászta egy turbó gyors változat, ha nem hagyod állni, akkor is jó! Ráadásulk attól, hogy olaj van benne, nem éghet oda, és nem lesz büdös a konyha! Ez csupa jó hír! Elég előtte egy gyors gulyásleves, és az egész nap a téd!

Cukor nélküli szilvalekvár egyenesen a sütőből
Sokféle szilvát lehet látni, és venni a piacon. Mi az idén kétféléből készítettünk lekvárt, besztercei és stanley szilvából. Szorgalmasan készítettük, napról-napra, végül is 50 üveg lekvárunk lett. Reméljük kitart a télen, sokan bejelentkeztek rá. Mindkettő nagyon finom, édes, lágy, jól kenhető, de nekünk a staneyből készült kicsit jobban ízlik. A mellékelt képeken a bulkshop stanley befőzését láthatjátok.

Erika csókja - vetekszik az igazival
Mióta nyugdíjba ment kedvenc szomszédasszonyom, Erika, isteni sütiket készít az unokáknak. Mindig is nagyszerű finomságok kerültek ki a keze alól, de ez az édesség valami csodálatos! Mindig hoz kóstolót, de ez frissen csak úgy párolgott... vagyis, még le sem tette az asztalra a tányért, már el is elfogyott...

Narancsos almalekvár
Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.
Panna cotta kajszilekvárral
Hála az égnek léteznek olyan desszertek, amelyek néhány perc alatt összeállíthatók, így akár egy hétköznap este is varázsolhatunk édességet a család asztalára.
Fügelekvár - Jucus konyhájából
Rákaptunk a fügére! Nemrég egy fantasztikus pitét, most pedig egy pikáns lekvárt készítettünk belőle. A elkészítése nagyon egyszerű, a natúr húsok pedig örömmel várják társként a közös tányérra.
Szőlőlekvár, ahogy a nagyapám szerette
A szőlőnek minden egyes szeméből bort készített nagyapám, alig tudott néhány szép fürtöt megmenteni nagyanyám, hogy ezt az isteni lekvárt is befőzhesse belőle szüret idején. Volt is öröm, amikor a disznótoron előkerült a sült húsok mellé!
Francia paradicsomlekvár - ínyenceknek
A francia konyhából csentük ezt a fantasztikus receptet, ami csak első hallásra tűnik kissé bizarrnak. A zöld összetevők és a cukormennyiség se riasszon vissza senkit...Isteni vitaminbomba ez!
Fagyi, leves, lekvár és sütik - Top 5 receptünk ribizliből
A ribizli fanyar gyümölcse a c-vitaminon kívül fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, növényi rostban igen gazdag, zsírégető hatása miatt pedig a fogyókúrázók kedvence. Összegyűjtöttük az eddigi legnépszerűbb ribizlis receptjeinket. Vajon melyik van a dobogó csúcsán?
Epres, eper lekváros brownie
A brownie-nak inkább csak a neve sugallja, hogy valami bonyolult édességről lenne szó, valójában rém egyszerű megsütni. Általában kis adagokban készül - ennél a receptnél is csak 15x25 cm-es a tepsi, amiben sül -, mert egy elég töményen csokoládés desszertet kapunk végeredményül, amiből egy-egy közepes kocka is bőven elég.
Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet
Megvetted a legjobb áron, a legjobb minőségben az alapanyagot, haza is vitted, kezdődhet a móka!
Lekváros-bodzás palacsinta
Különleges palacsinta változat a bodzavirágos, nem csak így lehet elkészíteni, de úgy is, hogy a virágokat megmártjuk a sűrű palacsinta tésztában, úgy sütjük ki. Mindkét variáció isteni!
Kovácsoljunk tervet a nyárra!
Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
A szomszéd baracklekvárja mindig finomabb...
A lekvár befőzésére is igaz a nóta, hogy mindenki másképp csinálja. Amikor a szomszédasszony baracklekvárját megkóstoltam, valahogy jobban ízlett, mint az enyém. Rögtön jegyzeteltem is a csodareceptet...Nálatok is így készül?
Császári desszert
Ferenc József kedvenc édességével ma már főleg az osztrák sípályák hüttéiben találkozunk, pedig az otthon is pillanatok alatt elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsoljunk az asztalra.
Vőlegény torta a Nutella szerelmeseinek
Tortának egyáltalán nem lehet nevezni, de így rögzült a családi szótárban, úgyhogy így marad. Ha nagyon akarom, akkor talán egy triffle lehetne. 40 dkg Nutellával... istenem!
Berliner, a töltött fánk
A fánk akkor is finom, ha a tetején van a lekvár, de még jobb, ha töltelékként van jelen. Könnyen követhető videó azok számára, akiknek jobban megy a sütés, ha előbb szemügyre veszik a munkamenetet.
Ha unod a mézeskalácsot, egyél linzert!
Bizony előfordul, hogy már alig-alig bírunk ránézni a karácsonyi mézeskalácsra. De semmi gond, együnk helyette linzert! Pleskó Enikő kedves olvasónk küldte nekünk a receptet. Ha versenybe akarsz szállni a Kitchen Aid gépek valamelyikéért, küldj te is receptet nekünk!
Londoni szelet
Arról elképzelésem sincs, honnan kapta a nevét ez a sütemény, azt viszont tudom, hogy nagyjából azóta ismerem, mióta két lábon járok, nagyanyám zseniálisan készítette. Tipikus példa ez a süti arra, hogy egyszerű alapanyagokból, különösebb hókuszpókusz nélkül is lehet isteni finomat készíteni.
Félórás olcsó kevert süti - hóvégére
Semmi komplikáció, semmi plusz költség, szerintünk minden megvan otthon, ami ehhez az olcsó sütihez kell. Attól, hogy szinte költségmentes, talán az egyik legfinomabb kevert süti. Röpke fél óra alatt elkészíthetjük.
Poharas kevert kakaós - lekvárral bolondítva
Az a jó a kevert sütikben, hogy többnyire egyszerűek, gyorsak és egytálasak. Ennél a lekvárral bolondított kakaósnál azonban még 3 különböző méretű pohárra is szükség lesz. De a végeredmény mindenképpen feledteti a pluszmosogatást.
Hamis mézes pite - nem csak vasárnapra
A vasárnapi ebéd leggyorsabb desszertje mi más is lehetne, mint egy gyorsan kevert tészta. Ez a bögrés finomság persze sosem látott mézet, mert azt már elnyalakodtuk, mégis a mézes sütik illatát idézte fel. Valószínűleg a fahéj is besegített ebbe.
Feketes szeder - avagy lekvárfőzés P&P Életrforma módra
Elárulom, hogy mint minden más munkahelyen, a Piac és Profitnál is nagyon sok sütni-főzni szerető ember dolgozik! Mi is csere-beréljük a recepteket, a konyhai praktikákat. Azt viszont kétlem, hogy bárhol máshol lenne olyan kereskedelmi igazgató, aki annyira szeret és tud lekvárt főzni, mint nálunk Marczis Kriszta! Szerinte ez csak egy jó móka!
10 perces diétás kevert süti - a reggeli kávéhoz
A gyors reggeli gyakran csak egy pohár tea,kávé vagy kakaó. Ezzel a finom kevert sütivel azonban tartalmasabbá tehetjük, sőt, még egy gyümölccsel kiegészítve remek tízórai is lehet belőle.
Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával
Ha unod már a hagyományos ünnepi menüt, dobd fel ezzel a nagyon különleges ízvilágú finomsággal. A húsféleség most nem pulyka, hanem sertéskaraj, melyet jó sűrű szilvalekvárral tettünk pikánssá. Hozzá köret pedig egészen mennyei! Még az angyalok is megirigylik...
Fűszeres szilvalekvár
A szilvalekvár a magyar konyha egyik nagy klasszikusa... akár azt is mondhatnánk, hogy nem valami érdekes. De miért ne dobhatnánk fel egy kicsit néhány pikáns fűszerrel és egy kis tokaji borral? Ajándéknak is beválik!
Ribizlilekvár
A ribizlilekvár még a házi lekvárok között is különleges helyet foglal el, mert nemcsak visszaadja az alapanyag amúgy is kivételes ízét – mint ahogyan a többi otthoni készítmény is –, de állaga, fanyarsága, aromája miatt kiváló ízesítője lehet mindenféle mártásnak. Sőt, önmagában is nagyon illik különböző húsok mellé. És persze joghurtba is keverhetjük, a többi házi lekvárhoz hasonlóan. Jobb, mint a bolti!
Befőzni tartósítószer nélkül? Mutatjuk a trükköt!
Nincs is annál finomabb, mint a saját kezűleg, otthon elkészített, ínycsiklandozó finomság. A szörpöt és a lekvárt magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer hozzáadása nélkül is előállíthatjuk. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.
Vaníliás sárgadinnyedzsem
Kezdődik a befőzőszezon! De mi most nem egy hagyományos nagymamaféle receptet ajánlunk, hanem valami egészen extrát! A különféle ízek társítása meglepően finom!
Rácsos tészta, ahogy anyáink sütötték
Sütötte ezt már anyánk is, nagyanyánk is, annyira alapmű, hogy szinte kötelező megtanulni. Mutatós, szapora, és gyorsan is fogy. Merthogy igen finom…
Rozmaringos almadzsem
Hiába itt az ősz, még mindig van olyan gyümölcs, amiből finom lekvár készíthető! Az almadzsemet érdemes kipróbálni, bár nem annyira megszokott, mint sok más társa. Főleg, ha egy meglepő fűszerrel társítjuk.
Narancsos sütőtöklekvár
Mindenből lehet lekvárt készíteni, még sütőtökből is. Íme egy bevált recept, amit variálhatunk is. Lehet több a narancs, kis rumaromával is megbolondíthatja, aki szereti. Sültekhez és édesség gyanánt is kiváló.
Citromos-gyömbéres töklekvár
Tudjuk, hogy sokakat lehet riogatni a tökből készült ételekkel, ez azonban valami egészen új! A gyömbérrel és citrommal igazi különlegesség lesz a megszokott zöldségből, ráadásul megfázás ellen is hatásos lehet.
Almalekvár paradicsommal ízesítve
Almából amúgy sem sokan főznek lekvárt, pedig érdemes kipróbálni! Ha viszont igazi különlegességet szeretnénk, némi paradicsommal egészen extravagáns lehet.
Készüljünk az őszre: csipkebogyólekvárral!
Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk saját kezűleg. Íme egy a legbiztosabb receptek közül!
Minden, amit a lekvárkészítésről tudni kell
Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk saját kezűleg. Adunk néhány tippet a kiváló végeredményhez!
Barackos sárgadinnyelekvár
Miért ne találkozhatna egymással a nyár két kedvelt, jellegzetes gyümölcse egy üvegben? Igazi instant nyárra számíthatunk, amikor télen majd kibontjuk az elkészült lekvárokat.
Pikáns vegyes bogyós-dzsem
Érnek a piros bogyós gyümölcsök, amikből különösen finom lekvárok készíthetők. Nem is kell döntenünk, hogy melyik legyen az alapanyag, legyen ebből is egy kicsi, meg abból is egy kicsi. A hétvégén neki is lehet állni!