Hozzávalók: 2-3 kg érett füge, 1 kg cukor, 2-3 citrom facsart leve, 2-2 kk. fahéj és szegfűszeg, víz.
Elkészítés: az érett fügéket negyedekbe felvágjuk. Ha nagyon érett, már-már kicsit folyós, akkor egészben is beledobhatjuk a fazékba, nem kell a héjukat lehúzni sem.
Ezt követően nagyjából egy órán keresztül főzzük közepes lángon annyi vízzel, hogy ellepje a fügéket. Utána hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, valamint a citrom levét. Folyamatos kevergetés mellett egy kicsit még együtt tovább főzzük, majd amikor teljesen elfőtte a levét, s a cukortól szirupos állagú nem lesz, még melegen kisebb üvegekbe rakjuk.
Száraz dunsztban pihentetés után fogyasztható. Felbontást követően ajánlott hűtőben tartani, mivel nem tartalmaz tartósítószert.