Életforma.hu

GASZTRO

Egy igazán finom francia menüsor

A következő ínycsiklandó francia menüsorban minden van: zöldséges finomság, tenger gyümölcse, halfélék, és egy zamatos krémdesszert. Biztosan ízleni és tetszeni fog!

Paradicsomsaláta zöldfűszeres friss kecsketúróval, bazsalikommal

Hozzávalók: fél kiló paradicsom, koktélparadicsom, 25 deka friss kecsketúró, olívaolaj, balzsamecet, 1 csokor friss bazsalikom, egy köteg friss fűszernövény (snidling, kakukkfű, rozmaring...), 3-4 gerezd fokhagyma, hagymakocka, só, bors.

Elkészítése: a friss kecsketúrót kikeverjük egy kis tört fokhagymával, olívaolajjal, sóval, s borssal, összeaprítjuk a snidlinget és zöldfűszereket, majd belekeverjük. Vékony karikákra szeleteljük a megtisztított paradicsomot, és esztétikusan a tányérba rakjuk. Két evőkanállal a túrókrémből galuskát formálunk, és a paradicsom köré tesszük. A paradicsomot megszórjuk egy kis hagymakockával, majd olívaolajjal és balzsamecettel ízesítjük. Salátánkat koktélparadicsomokkal, lila és zöld bazsalikom vágott és egész leveleivel díszítjük.

Vaníliás Szent Jakab-kagyló rügysalátával és citrusfélékkel

Hozzávalók: 20 deka mesclun saláta (kevert, zsenge rügysaláta), 10 darab Szt. Jakab-kagyló húsa 1-1 darab avokádó, mangó, narancs, 1 vaníliarúd, 1-2 deci olívaolaj, 1 citrom, fehérbor, vaj, só, bors, dijoni mustár, paradicsomkocka, vágott petrezselyem.

Elkészítése: serpenyőben pici olívaolajon egy csepp fehérbor hozzáadásával megpirítjuk az érmecskékre vágott Szt. Jakab-kagyló húsát, sózzuk, borsozzuk, a hosszában kettévágott vaníliarúdból késheggyel kikapart vaníliamagokkal megkenegetjük. Végezetül diónyi vajjal selymesre keverjük. A salátát laza mozdulatokkal összeforgatjuk a vinaigrette öntettel - körülbelül egy deci citrusos vinaigrette-hez kikeverünk egy teáskanálnyi dijoni mustárt egy citrom frissen facsart levével, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett lassan hozzáadjuk az olívaolajat, ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel és apró lilahagyma kockákkal is bolondíthatjuk -, majd a tányérok közepére halmozzuk. Koszorúalakban köré tesszük a még meleg vaníliás kagylót. Díszítésként hajszálvékony mangó-, narancs- és avokádógerezdeket, egy kis paradicsomot, petrezselymet szórunk a saláta tetejére, majd végezetül ízesítjük egy narancs kifacsart levével.

Tengeri süllő édeskömény-mártással

Hozzávalók: 2 egész (400 grammos) tengeri süllő, 1 fej édeskömény, 3 centiliter ánizslikőr (Ricard, Pernot, Uzo), 2 deci olívaolaj, só, bors, hagymakocka, fokhagyma, petrezselyem, köretnek fél kiló vegyes bébi zöldség.

Elkészítése: a halakat megtisztítjuk, oldalukon 3-3 bemetszést végzünk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Az édesköményt kockákra, csíkokra vágjuk, s megtöltjük vele a hal hasát. Tepsibe téve, kívülről a hal bőrét megkenjük olívaolajjal, köré szórjuk a megmaradt édesköményt, egy maroknyi hagymakockát, és nagyon forró grillsütőben (180 fok) pici víz hozzáadásával körülbelül 20 percig sütjük. Finom ízt ad, ha sütés közben a halat ánizslikőrrel öntögetjük. A sülés ideje alatt kényelmesen elkészíthető a körítés: a bébi zöldségeket bő vízben egy pici sóval, nem tovább, mint 5 percig főzzük. A tűzről levéve lecsurgatjuk a főzőlevet, majd vajon megfuttatjuk az apróságokat egy pici petrezselyem, fokhagyma hozzáadásával.

Nyúlnyárs vörösboros aszalt szilvával

Hozzávalók: 40 deka tisztított nyúlgerinc, 20 deka nyúlmáj, 2 fej vöröshagyma, 20 deka rókagomba, 4 paradicsom, 15 deka aszalt szilva, vörösbor, vaj, só, bors.

Elkészítése: az aszalt szilvát egy pici vörösborban felfőzzük, hogy megpuhuljon, és egy kis fanyar ízt kapjon. Apró, 2x2 centis kockákra vágjuk a húst, a májat és a zöldségeket, amelyeket szép sorban, egy-egy aszalt szilvát közéjük téve, nyársra fűzünk. Sózzuk, borsozzuk. A kész nyársakat forró serpenyőben egy kis olívaolajon négy oldalán jól megpirítjuk, majd 180 fokos sütőbe rakjuk, és egy negyed óráig sülni hagyjuk. A serpenyőben maradt kisült levet egy pici vörösborral és húslével visszaforraljuk, és tálalás előtt, diónyi vajjal selymesre keverjük. Rizzsel tálaljuk.

Karamellkrém

Hozzávalók: 25 deka cukor, fél liter tej, 5 tojás

Elkészítése: 20 deka cukorból pici víz hozzáadásával karamellt készítünk, hőálló cserépforma aljába öntjük, s hagyjuk megdermedni. 5 egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, majd azt a forrásban lévő tejhez öntjük. Merőkanállal rámerjük a tojásos öntetet a karamellel bélelt tálkákba, és gőzfürdőben 30-40 percig 100 Celsius-fokon sütjük. Kihűlve a tálak oldalától éles késsel elválasztjuk a letapadt széleket, és biztos, gyors mozdulattal kiborítjuk a krémet. Tálaláskor cukorszirupban kandírozott narancshéjat teszünk a créme caramel köré, és tetejét friss mentalevéllel, virágokkal díszítjük.

A képeken szereplő ételeket a Chez Daniel étterem (1063 Budapest, Szív u. 32.) séfje, Daniel Labrosse készítette. Az ételekhez ajánlott borok az étterem borszaküzletében megvásárolhatók.

A cikk a Konyha & Fürdő Magazin 2008. október-novemberi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.