Életforma.hu

GASZTRO

Eper, te drága!

Az igazi tavasz megérkezését az jelzi, amikor megjelennek az illatos, édes eprek a piacokon. Persze ilyenkor nem szabadföldi az eper, de attól még lehet nagyon finom. A spanyol és görög importból származók más textúrájúak, mint amihez a magyar ízlés szokott, sokkal kevésbé lédúsak, mint a hazai, és annak ellenére ajánljuk inkább a magyart, hogy ilyenkor jóval drágább, mint a nagy mennyiségben beözönlő külföldi gyümölcs.

Kép: maxpixel.com

Venni vagy nem venni?

Vásárláskor figyeljünk rá, hogy az eprek szára élénk zöld és friss legyen, az elszáradt, bebarnult levelek arra utalnak, hogy a gyümölcs napok óta leszedve várakozik a vevőre. Ugyanilyen intő jel lehet, ha a rekeszben piros eperlé csordogál, azt jelzi, hogy a gyümölcs puhulásnak indult, minden egyes mozgatással csökken az élvezeti értéke, és az is előfordulhat, hogy mire hazaérünk vele, inkább nevezhetjük turmixnak, mint gyümölcsnek. Érdemes tehát felkészülten menni a piacra, vigyünk magunkkal nagy méretű, fedeles műanyag dobozt, abba méressük az epret, így biztosak lehetünk benne, hogy minőségromlás nélkül vészeljük át a szállítást.

Amikor választunk, nyugodtan bízzuk magunkat az orrunkra, az eper egyik legjellemzőbb tulajdonsága ugyanis bódító illata. Az éretlen gyümölcs híján van ennek a tulajdonságnak, tehát bátran válasszuk azt a fajtát, aminek már messziről érezzük az illatát.

Veszélyes is lehet

Két éves kor alatti kisgyermeknek ne adjunk ebből a gyümölcsből, súlyos allergiás reakciókat okozhat, bár ez sajnos felnőtt korra is megmaradhat, sokaknak okoz csalánkiütést ez a fantasztikus gyümölcs, mivel magas a hisztamin tartalma. Ha azon szerencsések közé tartozunk, akiknek ellenben semmi baja tőle,  akkor élvezzük az epret minden formájában, mert sajnos fájdalmasan rövid a szezonja.

Sose együnk epret alapos mosás nélkül, a szabadföldiek közvetlenül érintkezhetnek a talajjal, ezért mindenképpen érdemes egy zuhanynak alávetni őket, mielőtt nekifognánk a lakmározásnak, bár tény, hogy óriási ilyenkor a csábítás, hogy csak úgy bedobáljuk az epret a szánkba.

Baráti körben

Az eper sok igazi, mély barátsággal dicsekedhet, többen is versengenek kegyeiért. Legjobb barátnője a tejszín, nem kevésbé fontos kapcsolat fűzi a mascarponéhoz, de nem feledkezhetünk meg a túróról és persze a csokoládéról sem. Ezek az alapanyagok csodálatosan kihangsúlyozzák az eper pazar ízét. Bármilyen furcsán is hangzik, az eper remekül muzsikál zöldsalátákban, a rukkolával például elég jó párost alkotnak. Ha még bazsalikom is kerül a salátába, az egyenesen mennyei élményt nyújt.

Legjobb szobahőmérsékleten fogyasztani, aromái így érvényesülnek legjobban.

Csapdába ejteni a tavaszt

Mi sem egyszerűbb ennél. Ha kedvező ára van már a gyümölcsnek, készítsünk belőle lekvárt, dzsemet, a műveletet nagyon leegyszerűsíti és megkönnyíti a különböző zselésítő cukrok, pektinek választéka, ezek használatával tényleg fél óra alatt főzhetünk az eperből lekvárt, amire egész télen rá lehet járni. Készülhet belőle likőr is, ehhez csak gyümölcs, vodka és cukor kell, no meg némi türelem, míg a likőr a sötét, hűvös kamra polcán alaposan összeérik.

Legkézenfekvőbb és legkíméletesebb tartósítási mód a fagyasztás, akinek ehhez megfelelő hűtőkapacitás áll rendelkezésére, mindenképpen fagyasszon le félkilós adagokban epret, egész télen áldani fogja az eszét, amikor gyümölcstortába, turmixba, zabkásába való epret vehet elő a mélyhűtőből. Érdemes megmosva, megszárítva, szemenként tálcára téve lefagyasztani, majd amikor már keményre fagyott, be lehet zacskózni nagyobb adagokat, így nem fognak a szemek egymáshoz fagyni, és egy mozdulattal tudunk belőle kivenni annyit, amennyire éppen szükségünk van.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.