Életforma.hu

GASZTRO

Fantasztikus és egészséges menüsor húsvétra-képekkel

Nem feltétlenül kell a húsvéti ünnepeket alatt is húst-hússal, sonkát-sonkával enni. Akik diétáznak, vegetáriánusok, vagy csak egyszerűen az egészséges finomságokat kedvelik, azok akár el is készíthetik ezt a remek zöldséges-gyümölcsös menüsort. Ízleni fog!

Zelleres sajtkrémleves

Hozzávalók: 2 fej zellergumó, 2 evőkanál étolaj, 20 deka liszt, 20 deka sajtkrém, só, bors, 2 fej vöröshagyma, 1 liter tej, 2 deci tejszín, kevés víz.

Elkészítése: a zellert és a hagymát feldaraboljuk, majd olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és felengedjük tejjel, tejszínnel és vízzel. Beleolvasztjuk a sajtkrémet, és mixerrel krémes állagúra keverjük.

Zöldséges lasagne

Hozzávalók: 1 doboz eredeti lasagne-tészta, 3 darab cukkíni, 2 darab padlizsán, 2 szál póréhagyma, 40 deka gomba, 5 deci hámozott, darabolt paradicsom, 20 deka vaj, 10 deka liszt, 8 deci tej, 1 csokor bazsalikom, 3 deka aprított fokhagyma, 40 deka reszelt mozzarella sajt, só, bors.

Elkészítése: a zöldségeket felszeleteljük, és olajon megpirítjuk. A paradicsomot felfőzzük bazsalikommal, fokhagymával. Besamelmártást készítünk, majd a tésztalapokat tepsibe helyezzük, erre rátesszük a zöldségeket, meglocsoljuk a paradicsommártással és a besamellel. Ezt háromszor, négyszer megismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és sütőben 180 Celsius-fokon 40-45 percig alatt készre sütjük.

Rakott máktorta eperlekvárral és narancsos tejberizzsel

Hozzávalók: 8 darab tojás, 20 deka cukor, 15 deka liszt, 20 deka darált mák, 10 deka eperlekvár, 3 darab narancs, 40 deka rizs, 1 liter tej.

Elkészítése: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral krémesre felverjük, majd a lisztet és a mákot hozzáadjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a mákos tojássárgájával. Tortaformába öntjük, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a tejberizst, amikor kihűlt, belekeverjük a narancscikkeket. A piskótát kettévágjuk, mindkét felét bekenjük eperlekvárral, majd a két piskótalap közé betöltjük a narancsos tejberizst.

 

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009. április-májusi számában jelent meg.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.