Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
20 dkg barna cukor
4 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
3 dkg kakaópor
A töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
3 dkg vaníliás pudingpor
1 dl cseresznyepálinka
4 dl tejszín
2 ek porcukor
2 tk vanília kivonat
A díszítéshez:
3 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor, vanília kivonat
étcsoki forgácsok
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákhoz 8 evőkanál meleg vizet adunk, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel habos, könnyű masszává verjük. Ne spóroljunk az idővel, adjunk erre 8-10 percet. Ez a kulcsa annak, hogy a piskótánk szép magas legyen, ha megsült. Amikor ezt az állapotot elértük, csorgassuk hozzá a megolvasztott, de már nem meleg vajat. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, végül beleszitáljuk a kakaóval és keményítővel elkevert lisztet. Egy 24 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt szabunk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban megsütjük a piskótát. Ehhez kb. 35-40 perc kell. Ha biztosra akarunk menni, a sütő ajtaját támasszuk ki résnyire, így a sütés közben keletkező gőz távozni tud. Ha megsült a piskóta, rácson hagyjuk kihűlni. Közben szűrjük le a befőttet, egy kevés lében oldjuk fel a pudingport, a maradék meggylevet forraljuk fel, adjuk hozzá a gyümölcsöt, öntsük bele a keményítőt, forraljunk rajta egyet, míg besűrűsödik. Tegyük félre hűlni. A piskótalapot lapjában vágjuk három részre, az alsó lapot tegyük vissza a tortaformába, locsoljuk meg a pálinkával, kenjük meg a meggypuding felével. Az időközben a porcukorral felvert tejszínhab felét simítsuk a pudingra, erre jön a második piskótalap, amit szintén meglocsolunk pálinkával, majd pudinggal és tejszínnel kenünk meg. Befedjük a harmadik piskótalappal, betakarjuk fóliával, és hűtőbe tesszük néhány órára. Tálalás előtt a díszítésre szánt tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliával, ezzel vonjuk be és díszítjük a torta külsejét. A tetejét csokoládé forgácsokkal, cukrozott cseresznyével díszítjük.