Életforma.hu

GASZTRO

Feketeerdő torta

Igazi villantós, lenyűgöző torta, amivel zajos sikert fogunk aratni, ami teljesen indokolt is lesz, tekintve, hogy nem kevés munkát kell majd belefektetnünk az elkészítésébe. Vegyünk hát egy nagy levegőt, és álljunk neki!

Kép: pixabay.com

Hozzávalók a tésztához:

8 tojás

20 dkg barna cukor

4 dkg vaj

15 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő

3 dkg kakaópor

A töltelékhez:

1 üveg meggybefőtt

3 dkg vaníliás pudingpor

1 dl cseresznyepálinka

4 dl tejszín

2 ek porcukor

2 tk vanília kivonat

A díszítéshez:

3 dl habtejszín

1 evőkanál porcukor, vanília kivonat

étcsoki forgácsok

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákhoz 8 evőkanál meleg vizet adunk, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel habos, könnyű masszává verjük. Ne spóroljunk az idővel, adjunk erre 8-10 percet. Ez a kulcsa annak, hogy a piskótánk szép magas legyen, ha megsült. Amikor ezt az állapotot elértük, csorgassuk hozzá a megolvasztott, de már nem meleg vajat. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, végül beleszitáljuk a kakaóval és keményítővel elkevert lisztet. Egy 24 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt szabunk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban megsütjük a piskótát. Ehhez kb. 35-40 perc kell. Ha biztosra akarunk menni, a sütő ajtaját támasszuk ki résnyire, így a sütés közben keletkező gőz távozni tud.  Ha megsült a piskóta, rácson hagyjuk kihűlni. Közben szűrjük le a befőttet, egy kevés lében oldjuk fel a pudingport, a maradék meggylevet forraljuk fel, adjuk hozzá a gyümölcsöt, öntsük bele a keményítőt, forraljunk rajta egyet, míg besűrűsödik. Tegyük félre hűlni. A piskótalapot lapjában vágjuk három részre, az alsó lapot tegyük vissza a tortaformába, locsoljuk meg a pálinkával, kenjük meg a meggypuding felével. Az időközben a porcukorral felvert tejszínhab felét simítsuk a pudingra, erre jön a második piskótalap, amit szintén meglocsolunk pálinkával, majd pudinggal és tejszínnel kenünk meg. Befedjük a harmadik piskótalappal, betakarjuk fóliával, és hűtőbe tesszük néhány órára. Tálalás előtt a díszítésre szánt tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliával, ezzel vonjuk be és díszítjük a torta külsejét. A tetejét csokoládé forgácsokkal, cukrozott cseresznyével díszítjük.

Meggyes, mákos torta
Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. Mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.