Életforma.hu

GASZTRO

Finomabb, mint a Ramblán

A spanyolok nemzeti ételének, a paellának számtalan variációja létezik, mi most azt a receptet adjuk közre, melyet bármilyen alaprecept segítsége nélkül készítünk időről-időre, s mindig nagyon finom, mert szinte elronthatatlan.

Tudjuk jól, hogy az eredeti paella egyetlen tepsiben készül, s ettől minden alapanyag átveszi a másik ízét. A mi változatunkba külön-külön készítjük elő a csirkét, a tenger gyümölcseit és a rizst, de meglátják, a végeredmény mégis mennyei lesz. Mikor aztán végre eljutottunk Barcelonába, s a Ramblán ülve rendeltünk egy paellát, messze alulmúlta a házi paella ízét, de valószínűleg csak rossz helyet választottunk.

A pallea-k variációs száma végtelen. Fotó: flickr.com

Hozzávalók:

Elkészítés:

A csirkét daraboljuk fel, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olajjal, tegyünk alá 2 dl vizet, s alufóliával letakart tepsiben süssük kb. 1 órán át, mintha sima sült csirkét készítenénk. 1 óra elteltével vegyük le az alufóliát, s kicsit pirítsuk meg a csirkedarabokat. Figyeljünk arra, hogy maradjon rendesen szaft, nehogy sütés közben elillanjon. Miközben készül a csirke, pároljuk meg a tenger gyümölcseit! A fokhagymákat vágjuk apróra, s futtassuk meg az olajon. Amint megérezzük a finom fokhagymaillatot, öntsük fel a fehérborral, sózzuk meg, és tegyük bele a mirelit tengeri gyümölcsöket. Fedjük le, s pároljuk kb. 10-12 percig, közben egyszer-kétszer megkeverhetjük, hogy minden megpárolódjon. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl.

A rizst tegyük fel főzni hagyományos módon: állandó keverés mellett kis olajon kicsit futtassuk meg a rizst, majd másfélszeres vízmennyiséggel öntsük fel. Sózzuk, és tegyük bele a sáfrányt, hogy végeredményként gyönyörű sárga színű rizst kapjunk. Ha minden elkészült, nincs más dolgunk, mint az egészet egy hatalmas tálon vagy tepsiben összerakni. Ne öntsük ki a csirke szaftját és a tenger gyümölcseinek fokhagymás-boros alaplevét sem. Ezekre mind szükség van, ettől lesz a rizs finom szaftos, miközben csirkedarabok és tengeri herkentyűk mosolyognak az emberre. Apróra vágott petrezselyemmel és citromnegyedekkel díszítsük az elkészült paellánkat!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kép: László Márta

Rajongok mindenféle halért, kagylóért, rákért. Ez a recept ennek tökéletes elegye. Még Malajziában láttam először, és örökre a szívembe zárta magát! Nem véletlenül!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.