Életforma.hu

GASZTRO

Fűben, fában orvosság - érdemes tanulni a kínaiaktól is!

Fűben fában orvosság, Kínában pedig jamgyökérben, fehér gombában, kínai datolyában és még sok minden más gyógyhatású növényben. Torma Ildikó több mint tíz évvel ezelőtt költözött először Kínába családjával.Az első időszak nem volt könnyű, új nyelv, új kultúra, a beilleszkedés komoly erőfeszítéseket követelt. Mégis rátalált egy olyan dologra, ami mára az életének meghatározó részévé vált: a kínai gyógyászatra.

  • Mikor fordultál a kínai gyógyászat felé?

    Mindig is fogékony voltam arra, hogy ne gyógyszerekkel gyógyítsuk magunkat, mert úgy éreztem, hogy másképp is lehet. Már Magyarországon is érdeklődtem a természetes gyógymódok iránt, de itt, Kínában kezdtem alaposabban foglalkozni ezzel. Még Dalianben éltünk, amikor elmentünk a Nagy Fal maratonra. A lépcsőzések miatt a térdem eléggé tönkrement, nagyon fájt. Egy kínai barátnőm elvitt egy akupunktúrás orvoshoz, egy-két kezelés után már nagyon komoly javulást éreztem. Egy másik kínai barátnőm pedig kozmetikushoz vitt el, ott kínai gyógynövényekkel kezelték az arcomat, és szerintem az is fantasztikus volt. Mivel Dalian valamivel vidékiesebb Sanghajnál, ott még inkább használják ezeket a gyógymódokat.
Torma Ildikó egy sanghaji piacon, Fotó: Baisanszki Zsanett

  • Van egy számomra furcsa dolog a kínai gyógyászatban. Hideg és meleg ételekről beszélnek, de nem az élelmiszerek hőmérsékletét értik ezalatt.

    Nagyon egyszerű szerintem az uborka vagy a görögdinnye példája. Görögdinnyét nyáron jó enni, mert érzi az ember, hogy nagyon jól lehűt belülről. A melegre viszont jó példa a hagyma, a fokhagyma vagy a gyömbér. Ezek az ételek melegséget váltanak ki. Ezeknek az alapanyagoknak a kiegyensúlyozottságára kell törekedni a kínai gyógyászat szerint. Például a múltkor kicsit megfáztam, és akkor úgy éreztem, hogy semmi se jó, a hideg, meleg szaladgált bennem. Ez egy jelzés, hogy pihenj, állj meg, ne feszítsd túl a testedet. Utána már érzed, hogy mit kívánsz. Nekem melegség érzésem volt, úgyhogy próbáltam magam ételekkel hűteni. Ez mindig az érzésektől függ.

    Figyelni kell a saját testedre?

    Igen. Ez az első, hogy figyelj magadra. Ami a kínai tanításban nagyon fontos, hogy mindenki magának a legjobb orvosa. Mert te érzed, hogy neked mire van szükséged. Maximum az ember még a gyerekét látja így. Ha reggel tükörbe nézel, már sok mindent észrevehetsz magadon. Sok mindent le lehet olvasni a nyelvről, a szemről, arcról, bőrről, körmökről. Szerintem ez fantasztikus.

    Vannak olyan élelmiszerek, amelyek egészségesek, és csak itt Kínában ismerted meg őket?

    Például a kínai datolyáról úgy tartják, hogy az a hosszú élet titka. Ha naponta pár szemet megeszik az ember, az nagyon jót tesz. Megkérdeztek nagyon idős embereket, hogy mi az ő hosszú, egészséges életük titka, és a legtöbb ember ezt a datolyát emlegette. Az ezüstfül gomba nagyon jó a bőrnek és az ízületi problémákra. A kínaiak ezt eszik is. Nem jó ízű, de eszik. Az itteniek többsége tudja, mi mire jó, például a jam gyökér a vesét támogatja, és ez szerintük nagyon fontos. A vese és a gyomor működése nekik a legfontosabb.

    Gyógyító élelmiszerek: gomba, gyömbér, datolya és foghagyma, Fotó: Baisanszki Zsanett

  • Vannak más szokásaik is, amelyeket egészségesnek tartasz?
  • Sokszor látni, ahogy csapkodják a karjukat, ezzel stimulálják a testüket, az egész keringésüket. Ez eléggé hangos tud lenni, de nem fáj. Vagy két percig ütögetik magukat, vagy százszor, kétszázszor. A szomszédunk, egy néni ezt csinálja reggel hatkor. Nagyon érdekes, bár engem egy kicsit zavar a hangja, mert akkor szoktam jógázni. De más módszereik is vannak a vérkeringés stimulálására, például a kaparás vagy a köpölyözés. A köpölyözést azért is csinálják, hogy megszüntesse a blokkokat, mert a blokkok miatt nem áramlik a csí. Mi ezt keringésnek mondjuk, de ők ezt már évezredek óta tudják a megfigyeléseikből.
  • Mit tanácsolsz azoknak, akik szkeptikusak a kínai gyógyászattal kapcsolatban?
  • Egy doktornő, akitől most tanulok, azt ajánlja, hogy fokhagymát mézbe vagy ecetbe áztassunk be, mert az nagyon jó bronchitisre. Mondtam anyukámnak, aki már nyolcvan éven fölül van, hogy próbálja ki ő is. És akkor neki eszébe jutott, hogy az ő apukája is foghagymát áztatott valamibe. Az az igazság, hogy szerintem ezeket a dolgokat régen nálunk is használták. Csak valahogy elfelejtődött, és ezt kellene visszahozni. Én látom a párhuzamot. Például otthon Gyuri bácsi is ezt csinálja, csak ő az otthoni gyógynövényekkel, itt mg nyilván az itteniekkel gyógyítanak.
  • Milyen egyéb technikák vannak, amivel támogathatjuk a testünk harmonikus működését?

 

A legfontosabb, hogy szabadon áramoljon a csí, Fotó: baisanszki Zsanett

  • Nagyon fontos még a légzés, amire mi nem fordítunk túl nagy figyelmet. A kínaiak meg amikor csapkodnak vagy tajcsiznak, különösen figyelnek rá. Amit én nagyon szeretek a kínai gyógyászatban, hogy azt tanítja, erősítsük magunkat. Nyugaton is elterjedt már, hogy tisztítsuk magunkat, azonban ez önmagában nem elég. Persze a tisztítás is fontos, bár van ehhez kapcsolódóan olyan szokásuk a kínaiaknak, amit én nem szeretek, ez a köpködés
  • Ezt is azért csinálják, hogy megtisztuljanak?
  • Igen, mert szerintük a lerakódást, ami a torokban felgyűlik, azt nem szabad lenyelni, annak ki kell jönni.
  • Szerinted mi a legfontosabb, amit meg kellene tanulnunk a kínai gyógyászatból?
  • Semmit sem szabad mértéktelenül csinálni. Úgy látom, hogy nyugaton mindig elmegyünk a szélsőségekbe, valami mindig vagy nagyon sok, vagy nagyon kevés, a középutat nehéz megtalálni. A jin és jangnak is ez a lényege, az egyikben benne van a másik, állandó változásban és egyensúlyban. Mert ha az egyik dominál, akkor biztos valami probléma lesz, és abból jönnek a betegségek. A kínai gyógyászat lényege a természettel és az univerzummal való együttélés. Az egész életet ehhez kell igazítani.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.