Életforma.hu

GASZTRO

Habkönnyű mennyország

Van egy trükkje az igazi Pavlova-tortának, amivel elronthatatlan ez a desszert. Ha így készíted, garantáltan ámulatba ejtheted a vendégeket!

Erről a csupahab, pillekönnyű, sok-sok gyümölccsel, vagy csokoládéval, szirupokkal készülő tortáról már ejtettünk itt szót, de egy-egy igazi gasztrotalálmányról sosem lehet eleget beszélni. Azt mondják, hogy ez a "legausztrálabb" édesség, hiszen a perth-i Esplanade szálloda főszakácsa kreálta 1935-ben a messzi kontinensen vendégszereplő, rendkívül népszerű, híres orosz balerina, Anna Pavlova tiszteletére. Olyan könnyed és légies desszertet kellett kreálnia, mint amilyen Pavlova tánca. Ha úgy táncolt Pavlova, amilyen finom a torta, akkor valóban nagy balerina lehetett.

Egyszerű, mégis könnyű elrontani Fotó: depositphotos.com

Hiába tűnik azonban egyszerűnek a torta elkészítése, mégis könnyű elrontani. Van azonban egy titka, amitől garantált a siker. Ez pedig nem más, mint hogy a tojásfehérjét irdatlan sok ideig kell a habverővel verni. Nem elég csak addig, amíg aránylag kemény lesz, utána még legalább 15 percig kell kitartóan a habot formálni. Nem is hinnénk, hogy a kemény habból még keményebbet lehet varázsolni, csak ki kell bírni a mixergép hangját 20 percig. És most lássuk a jó Pavlova-torta receptjét:

Egyszerű, mégis könnyű elrontani Fotó: depositphotos.com

Hozzávalók:

  • 20 dkg barna cukor
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 5 dkg átszitált porcukor
  • 4 db nagy tojás fehérjéje
  • csipet só
  • 1 teáskanál fehér borecet vagy almaecet
  • 1 evőkanál keményítő
  • 20 dkg vegyes piros gyümölcs

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, sütőpapírral béleljünk ki egy 40x25 cm-es tepsit! Kezdjük el verni a tojásfehérjéket a fent leírt módon, kitartóan 20 percen át. Apránként adagoljunk hozzá 20 dkg barnacukrot, a csipet sót, a fehér borecetet és a keményítőt. A kemény habot a sütőpapírra kanalazzuk, kör alakú tortaformára igazítjuk. Betoljuk a sütőbe, s 10 perc után levesszük a sütőt 130 fokra, 50 percig sütjük, míg a külseje ropogós, a belseje puha és ragacsos nem lesz. Hagyjuk a tortát kihűlni, de ne ijedjünk meg, ha a hőtől felemelkedett gyönyörűség kicsit összeesik, ez természetes.  A tejszínt a porcukorral felverjük míg sima, lágy csúcsok nem képződnek rajta. A tortára kanalazzuk, majd rátesszük a friss gyümölcsöket. Ha csak mirelit gyümölcsünk van, akkor 5 dkg cukorral, kis vízzel átmelegítjük, s ha kihűlt, rácsorgatjuk a tejszínhabra.

Jó étvágyat!

Kép: László Márta

Gabi, csodálatos konyhai trükkökről híres barátnőnk legutóbb ezt a 16 szeletes tortát kínálta nekünk Ágfalván! Olyan harmonikus ízeket varázsolt elénk, hogy csak ámultunk és bámultunk. Egy száraz furmint vagy egy finom kávé vagy tea remekül illik hozzá! Itt a farsang végén lepd meg a barátaidat! El fognak ájulni ezen a különlegességen!  


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.