Életforma.hu

GASZTRO

Hagymatorta, a tápláló, laktató egytál étel

Bár mindenki már a friss, primőr zöldségekre vágyik, azok vitaminértéke még nem vetekszik a hagymáéval. A hagyma a téli időszakban is megőrzi gazdag ásványianyag, és vitamintartalmát, így az egyik legfontosabb vírus és baktériumölő. A hagymatorta Elszász tipikus étele, viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló, laktató egytál étel.

Hozzávalók: (6 személyre)

A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1,5 dl. víz, só.

A töltelékhez: 5 dkg liszt, 4 nagy fej vöröshagyma, 2 tojás sárgája és egy egész tojás, 4 dl. tejszín, kevés vaj, só, bors, reszelt szerecsendió.

A tészta elkészítése: Tegyük tálba a lisztet, adjunk hozzá sót, és a szétmorzsolt vajat. Ujjunk hegyével finoman dolgozzuk össze, hogy darabos tésztát kapjunk. Apránként adjuk hozzá a vizet, óvatosan simára dolgozva a tésztát, de gyúrni nem szabad! Ha már nem ragad az ujjunkhoz a tészta, formáljuk cipóvá, takarjuk le egy tiszta törlőruhával, és tegyük félre, hűvös helyre.

A töltelék elkészítése: A hagymát vágjuk vékony karikákra és pároljuk meg vajon, de vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Tegyük tányérra, vagy tálba hűlni. Tegyük a lisztet egy tálba, keverjük el a hozzáadott tejszínnel, majd előbb az egész tojással, és utána a két sárgájával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítsük.

A torta elkészítése: A tésztát nyújtsuk ki kör alakura, kb. 2 cm vastagra. Kivajazott és kilisztezett tortasütőbe, vagy lábasba helyezzük el úgy, hogy 3 cm magas széle maradjon, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A kihűlt hagymát hozzákeverjük a tejszínes mártáshoz, s beleöntjük a tésztaformába. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük Kivesszük a tortasütőből, s melegen cikkekre vágva tálaljuk.

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.