Életforma.hu

GASZTRO

Hamarosan indul a medvehagyma szezon

Néhány éve robbant be igazán a köztudatba ez a különleges gyógyhatású növény. Nemsokára szedni is lehet, azonban nem árt tudnod néhány alapvető dolgot. Hol lehet szedni? Mennyit? Mire ügyelj a gyűjtésnél? Miért is ajánlatos fogyasztani? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, és mutatunk egy receptet is.

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma idei szezonja – derült ki nemrég a Mecsekerdő Zrt. közleményéből.

Nagyon hasonlít a gyöngyvirágra, de illatáról könnyen megkülönböztethető (Fotó: Pixabay)

Ha kedvet kapnál ahhoz, hogy idén te is innen szerezd be a medvehagymát, a Baranya megyében gazdálkodó társaság területein - amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt -, saját felhasználásra, fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből. Amennyiben viszont valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

De mi fán terem a medvehagyma? Inkább a fűben

A medvehagyma tudományos nevén Ramsons-ként ismert, de ezen kívül még számtalan elnevezéssel bír, úgymint: vad fokhagyma, széles levelű fokhagyma, fa fokhagyma, medvepóréhagyma, cigányhagyma, disznóhagyma, valamint rozsma és vadpóréhagyma.

Az Allium nemzetség tagjaként a medvehagyma szorosan kapcsolódik olyan gyógynövényekhez, mint a hagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma. A medvehagyma azonban nem a fokhagyma vad változata. Története messzire nyúlik vissza. Már az első századi görög botanikus, Pedanius Dioscorides ötkötetes gyógynövényes enciklopédiájában is megemlíti, leírva a növény rendkívüli hatékonyságát a test tisztításában és méregtelenítésében. Azért medvehagymának nevezték el, mert ez egy igazi tavaszi csemege a téli álmukból felébredő medvéknek.

A növény nedves, árnyékos erdőkben őshonos Európában és Észak-Ázsiában. A vad fokhagyma egy vonzó tavaszi virágzású évelő, amelyet dekoratív és kulináris célokra egyaránt lehet termeszteni.

fejenként két kiló szedhető (Fotó: Pixabay)

Fontos tudni azt is, hogy azokban az állami erdőkben lehet medvehagymát gyűjteni, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról interaktív erdőtérképünkön is tájékozódhatnak az érdeklődők, ITT. 

Ne keverd a gyöngyvirággal!

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági-hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk. Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei - ezek halált is okozhatnak! (A level ízének intenzitása virágzáskor csökkenni kezd.) A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Mire jó?

Gyógyszerészeti szempontból medvehagymát számos területen alkalmazni lehet, többek között a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, gyomorpanaszok és a krónikus betegségek kezelésében, C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. A leveleket és a virágokat nyersen is lehet fogyasztani, akár saláták formájában, levesnek, szószok vagy pörköltek mellé.

Életforma.hu tipp: Medvehagyma krémleves
Pirítóssal, reszelt sajttal tálalható (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csokor medvehagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors

Elkészítés:

Apróra vájuk fel a vöröshagymát, majd az olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzé az apróra kockázott burgonyát, és öntsük fel a liter vízzel. Közben tisztítsuk meg a medvehagymát, távolítsuk el a vastagabb szárakat. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, adjuk hozzá a medvehagymát és a fokhagymát, majd forrástól számítva még 10 percig főzzük. Miután megfőtt, turmixoljuk le. Ezután lassú kevergetések mellett adjuk hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk és még egyszer forraljuk fel.  Pirítóssal, reszelt sajttal tálaljuk.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.