Életforma.hu

GASZTRO

Heti menü ajánlatunk- olcsón jót és gyorsan

Örök hétvégi kérdés:mit is fogunk a héten sütni-főzni, enni? Íme néhány olcsó, gyors és ízletes fogás. Megéri a pénzét...Most már összeírhatjuk a vásárolnivalót, irány a piac!

Kicsit rugalmasan, kezdjük a vasárnappal... 

Vasárnap

Marhahúsleves :Kb. 3 liter gyengén sós vízben puhára főzünk 60-70 deka marhahúst (fartő, lapocka vagy lábszár a legjobb), a zöldséget már csak a majdnem puha húshoz adjuk a levesbe. Pár szem egész borsot is dobunk bele, s én nagyon szeretem a friss levélzellert, de mivel nagyon aromás, elég belőle egy kis levélke. A levest tetszés szerinti levesbetéttel tálaljuk. A főtt húst ma nem esszük meg, holnap finom salátát készítünk belőle.

Portugál csirke: Egy nagyobb csirkét kis darabokra porciózunk, megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, minden oldaláról megforgatjuk lisztben, és forró vajon serpenyőben hirtelen megsütjük. A csirkedarabokat egy tálba szedjük, s a maradék vajon megdinsztelünk egy apróra vágott hagymát, egy kisebb zöldpaprikát, felöntjük kb. fél liter vízzel, és visszarakjuk bele a húsdarabokat. Fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadunk két, apró kockákra vágott paradicsomot, két gerezd fokhagymát nyomunk bele, s öntünk alá 1 deci fehérbort. Így főzzük még 5-6 percig, majd tálalhatjuk. A rizs a legmegfelelőbb hozzá.

Hétfő

Maradt tegnapról húslevesünk.

Marhahússaláta: A levesben főtt húst apró kockákra vágjuk, és egy mélyebb tálban elkeverjük 4 főtt krumplival, 2 főtt sárgarépával, 2 főtt tojással, 2 savanyú uborkával, 5 deka zöldborsóval, egy kisebb fej hagymával és 4-5 kanál majonézzel. Jó ízt ad neki a savanyú uborka levéből egy-két kanálnyi és pici őrölt bors. Kenyeret adunk hozzá, és ha fejessaláta-levélen tálaljuk, akkor nemcsak finom, hanem szép is.

Rizskása kakaóval: 30 deka rizst hideg vízben (annyiban, hogy éppen csak ellepje) felteszünk főni. 5-6 perc után beleszeletelünk 8 deka vajat, adunk hozzá egy csipetnyi sót, és felforraljuk. Akkor felöntjük egy liter tejjel, elkeverünk benne két kanál porcukrot, és puhára főzzük. Tányérokra porciózzuk, és megszórjuk kakaóval és porcukorral.

Nagyszerű desszertnek, de a gyerekek s az édesszájúak kaphatják főételként is.

Kedd

Karalábéleves: Egy és fél karalábét kockákra vagy vékony metéltre vágunk, majd pici olajon megkapatjuk, kevés sós vízzel felöntjük és megpároljuk. Vajas rántást készítünk, elkeverjük egy evőkanálnyi zöldpetrezselyemmel, hozzáadjuk a párolt karalábét, és feleresztjük kb. 2 liter vízzel. Egy leveskockával, kis vegetával ízesítjük, és apró vajas galuskát főzünk bele.

Olasz makaróni: 10 deka füstölt szalonnát apróra vágunk, kiolvasztjuk, és ezen a zsiradékon megfonnyasztunk egy apróra vágott hagymát, egy sárgarépát, egy kis zellerdarabot, majd hozzáadunk 30 deka vegyes (sertés-marha) darált húst, és állandóan kevergetve addig sütögetjük, míg a hús el nem veszti nyers színét. Sózzuk, borsozzuk, egy babérlevelet is dobunk bele, reszelünk rá egy kis szerecsendiót, és felöntjük kb. 2-3 deci vízzel. Fedő alatt 20 percig főzzük, majd egy kis konzerv paradicsompürét adunk hozzá, s azzal is főzzük 1-2 percig. Ha hígabbnak szeretnénk, 1 deci vörösbor is jöhet a szószra a legvégén, de ez elhagyható. Bő sós vízben kifőtt makarónira tálaljuk, reszelt sajttal megszórva.

Szerda

Tejfölös tökfőzelék: Forró olajban megpirítunk egy reszelt hagymát és egy csokor apróra vágott kaprot, majd hozzákeverjük a legyalult tököt. Megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Nagyon pici vizet adunk hozzá. A tök igen hamar megpuhul, ekkor tejben elkevert liszttel behabarjuk, végül tejfölt is adunk hozzá. Utólag még ízesíthetjük egy kis citromlével vagy sóval, ha ez kívánatos. Sült kolbászt adunk hozzá, vagy főtt virslit, gyerekeknek tojással ajánlom. Kenyérrel, kiflivel fogyasztható, kiváló egytálétel.

TUTI TIPP

A megmosott tök héját és belsejét a tisztításkor félrerakom, bő, sós vízben egy darabka levélzellerrel, hagymával főzöm fél órát. Leszűröm, és ezt a hamis húslevest ráöntöm párolt vegyes zöldségre, forralom egyet, s tetszés szerinti levesbetéttel nagyon finom, olcsó levest tálalok. Bármikor, mert az alaplé is fagyasztható.

Csütörtök

Szalongulyás: 1 kg marhahúst apró kockákra vágunk. 4 darab hagymát zsírban vagy olajban megpirítunk, rászórunk 4 kiskanál pirospaprikát, rögtön elkeverjük, s beletesszük a felkockázott húst. Sózzuk és nyomunk bele 2-3 gerezd fokhagymát is. Pár szem köménymagot és 1-2 kanál ketchupot adunk hozzá. Párolás közben pici vizet öntünk a hús alá, és ha már elég puha, 4-5, apró kockákra vágott burgonyát is főzünk bele. Rövid lével készítjük, ez is egytálétel, de arra vigyázzunk, nehogy annyira rövid legyen, hogy odaég!

Péntek

Vásárolni megyünk, de előtte - ugye, már úgy fújjuk, mint egy Petőfi-verset -, bekapunk valamit, nehogy éhesen megvegyünk olyasmit is, ami nem kell.

Töltött bundás kenyér: 5-6 deka kemény sajtot lereszelünk, 10 deka párizsit darabokra vágunk és két-két kenyér- vagy szendvicsszelet közé helyezzük. Jól összenyomjuk őket, hirtelen tejbe mártjuk, utána rögtön felvert tojásba, és forró olajban mindkét oldalát kisütjük. Paradicsomot eszünk hozzá vagy savanyú uborkát. Úgy is nagyon ízletes, ha csak sajtot teszünk a két kenyérszelet közé.

Ugye olcsón megúsztuk és gyorsan. Nos milyen volt?

Jó Étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.