Életforma.hu

GASZTRO

Így készül Borbás Marcsi Márton-napi libasültje

Sokan tartanak tőle, hogy nem tudják otthoni körülmények között elkészíteni a Márton-napi fogást, pedig egyáltalán nem igényel nagy konyhai rutint. Borbás Marcsi megoszt néhány hasznos tanácsot, hogy még finomabb legyen a liba.

Ha november, akkor Márton-nap, ami egyet jelent a libavacsorával. Sokan tartanak tőle, hogy nem tudják otthoni körülmények között elkészíteni ezt a tipikus őszi fogást, pedig egyáltalán nem igényel nagy konyhai rutint. Borbás Marcsi szakácskönyve ennek bebizonyítására ismét megnyílt a Dunán és néhány praktikus tanáccsal látta el a nézőket.

Pecsenye helyett hízott libát válasszunk, aminek vastag zsírrétege van. Irdaláskor csak a zsírig vágjuk be, így szaftos marad a hús. Bánjunk óvatosan az ízesítéssel, hiszen a libahúsnak önmagában jellegzetes íze van, amit elveszíthet, ha túl bőkezűen bánunk a fűszerekkel. Alaposan sózhatunk, és némi kakukkfüvet és majoránnát is használhatunk. Sütés közben almát vagy gesztenyét érdemes a hús mellé tenni, mindkettő jól áll a libának

– kezdte a műsor házigazdája, Borbás Marcsi, aki hozzátette, hogy a Márton-napi libát magasfalú kerámiaedényben, lassú tűzön, sütőben vagy kemencében készítsük, fedő alatt.

Borbás Marcsi Márton-napi libát készít.

A liba mellét és combját a bevagdosás után hússal lefelé helyezi a tepsibe, majd egy kis vízzel felönti, így először megfő a hús, és csak azután pirul meg a bőr a tetején, hogy a víz elpárolgott és a fedőt eltávolítottuk róla. Zsiradékként libazsírt javasol, amelyet bőségesen rápúpoz a húsra – később ez pecsenyezsírként, friss kenyérre kenve is elfogyasztható.

A liba lakomához különleges köret dukál: az ország háziasszonya káposztás sztrapacskával kínálja. Mangalica szalonnán pirít le hozzá hagymát, majd átmosás nélkül adja hozzá a savanyúkáposztát, ami akkor készült el, ha színe szalmasárgára vált – ezt keveri majd hozzá a sztrapacskához, amelynek receptjét Segal Viktor gasztronómiai tanácsadótól kapta meg.

Borbás Marcsi figyelmeztet, ezt az ételt érdemes mindig frissen tálalni, ugyanis a liba sütés után közvetlenül nyújtja a legínycsiklandóbb látványt. Ha kihűl, akkor szürkés színe lesz, de természetesen ez nem változtat az ízélményen. A teljes recept és az ételek elkészítési módja elérhető a linkre kattintva.

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.