Életforma.hu

GASZTRO

Ínyencek figyelem! Itt a Gesztenyés kacsa receptje

A recept csak látszólag bonyolult, de több lépcsőben előkészíthető, s összességében kb. 40 perc munkánk van vele, a többi a tűzhely dolga. Egy igazán finom étel a hétvégére! 

 

Hozzávalók: 6-8 főre

1 kibelezett, max. 3 kg-os kacsa

A kacsa mája

1 kiló frissen főzött gesztenye

9 szem közepes méretű alma

300 gr darált húsféle (a legfinomabb ha 1/3-a borjúhús, vagy pulykahús, 2/3-a pedig virsli)

1 tojás

2 kis fej hagyma

40 gr. vaj

50 gr cukor

Só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Főzzük meg, és tisztítsuk meg a gesztenyét - akár már előző nap, vagy az étkezés napján reggel.

Készítsük el a tölteléket: a darált húst keverjük össze az apróra vágott hagymával, a finomra vágott kacsamájjal, 1 durvára reszelt almával. Adjuk hozzá a durvára darabolt gesztenye 80 százalékát, és a felvert egész tojást. Jól dolgozzuk össze.

Fűtsük fel a sütőtt 180 fokra.

Töltsük meg a kacsát, és hústűvel szúrjuk össze a nyílást. Kenjük be a bőrét 20 gr vajjal, tegyük egy tepsibe, és toljuk be a sütőbe. Kb. 1 óra 45 percet hagyjuk sülni, közben locsolgassuk a saját levével.

A megmaradt 8 almát nem kell meghámozni, csak magházát kiszúrni. A megmaradt gesztenyét nyomjuk még jobban szét, apróra, keverjük össze a cukorral és a 20 gr. vajjal. Ezzel töltsük meg az almákat. Tegyük a tepsibe a kacsa mellé, és süssük őket még együtt kb. 20 percig

Már tálalhatunk is: tegyük a kacsát egészben egy hosszúkás tálra, és tegyük köré a sült almákat.

Köretként vajas burgonyát, vagy burgonyapürét készítsünk mellé. Ha még külön salátát is szeretnénk hozzá kínálni, akkor a céklát ajánljuk.

Jó étvágyat kívánunk!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.