A fás szárvégeket viszont távolítsuk el. A trükk: a fás rész után óvatosan hajlítsuk be a spárgákat, ott fog eltörni, ahol elkezdődik az ehetetlen, fás rész. Ezek nem csak megrághatatlanok, de keserűek is. Jól mossuk meg őket, majd jöhet a felhasználás.
Baconba tekert spárga hollandi mártással:
Hozzávalók 2 főre:
- 1 csokor zöld spárga
- 6 szelet vékony bacon
- 7 dkg vaj
- 1 db tojás
- 2 evőkanál fehérbor
- só, bors, cukor ízlés szerint
- 2 dl víz
Sós, cukros, citromos lobogó vízbe dobjuk a fent leírt módon megtisztított spárgákat, s max. 10-12 percig főzzük, hogy roppanós maradjon. Lecsepegtetjük, papírtörlőn megszárítjuk, majd 6 egyenlő részre osztva betekerjük a baconba. 2 dkg vajon körbepirítjuk óvatosan, hogy a tekercsek megmaradjanak.
Közben a maradék 5 dkg vajat felforraljuk, melegen tartjuk. A tojássárgát elkeverjük a borral, és vízgőz felett állandó keveréssel mártás sűrűségűre főzzük. Ha kész, a tűzről levéve hozzácsorgatjuk a meleg vajat, majd sózzuk borsozzuk. A baconba tekert spárgák mellé ízlésesen hozzáöntjük a hollandi mártást.
AZ EGYSZERŰ TOJÁSOS SPÁRGÁT PEDIG ITT TUDJÁTOK LEKÖVETNI