Életforma.hu

GASZTRO

Júdás megbukott Lengyelországban

Inkább néznéd viking rockernek, mint az abasári általános iskola igazgatójának vagy a környék legismertebb borászának. Az örök tanulás, az organikus szőlőművelés, az igazi natúr borok készítésének legnagyobb híve. Élete célja, hogy a legelőkelőbb éttermek séfjei olyan fantáziát lássanak boraiban, hogy különböző fogásokat álmodjanak meg azokhoz. Hitvallása másik szerelmére, a tanításra is érvényes.

Major Levente ültetvényei a Mátrai borvidéken fekszenek. Olaszrizling, rajnai rizling, irsai olivér és kékfrankor terem a mintegy három hektáron, ami jó esetben évente 3 ezer palackot jelent. 40-60 évesek a tőkék, tehát elég idősek ahhoz, hogy gyökereik tökéletesen elérjék a talaj összes rétegét a lösztől a vulkáni andezitig, az andezittufáig, a riolittufáig, hogy azok minden kincsét magukba szippantsák.Kezdetben édesapjával csak kedvteléből készítettek bort, de egyikőjük sem tudta, hogy kell metszeni, hogy kell bort készíteni, és a környéken is az volt a divat, hogy minél több a szőlő egy tőkén, annál jobb. Major Levente geográfusnak tanult, majd földrajz tanár lett, utána elvégezte a szőlész-borászatot, az agrármérnökit, és vett egy csomó könyvet. Lassan, de biztosan elindult egy teljesen más irányba. Áttért a teljesen organikus művelésre. Ként már egyáltalán nem használ. Nem permetez, füvet nyír.Rájött, hogy minél kevesebb szőlőfürt terem egy tőkén, annál jobb lesz a bor. Abban az egy fürtben ugyanis benne lesz az összes többinek az értékes zamata. Most úgy látja, a tőkénkénti 20 dkg (!) szőlő az ideális. A kísérletezés most is tart, de az biztos, hogy ennek ellenére ősszel az ő ültetvényeit kedvelik legjobban a vadak, az ég madarai.

2003-bak kezdett igazán foglalkozni a borászattal, és 2012-től számítja a komoly borászat indulását, de már akkor ismert volt a külföldi piacokon. A marketing nem erőssége. Például már jó kis nemzetközi sikerrel büszkélkedhetett Júdás és Barabás elnevezésű boraival. Imádták az előkelő éttermek, a külföldi piacokon azonnal elkelt, kivéve Lengyelországot. Ott sem a minőség ellen emeltek kifogást. Csak a Júdás név változtatásához ragaszkodtak…Nyolcféle, egészen különleges bort kóstolhattunk a Wineglass Sajtóklub meghívására a Levente pincészetből. Előre mondom, nagyáruházak polcain ne, csak jó éttermek, borbárok kínálatában keresd a címkét! Nézzünk néhányat a Levente Szőlőbirtok és Pince kínálatából!

A Saár 2016-os olaszrizling derítetlen, kristály tiszta bor. Egy fárasztó, keveréses eljárással készül. Nagyon kellemes!

A többszörösét tudná eladni csak Norvégiában és az Egyesült Államokban a Ravatalnak. A 2016-os olaszrizling készítésekor egy új metódust próbáltak ki apukájával. Az érlelődő must tetejéről leszedték az egyébként természetesen képződő „gázpaplant”. Erre képződött rajta egy hártya. Viszont annyira sokszor kóstolgatták, hogy a végén egyszerűen bűn rossznak tartották, nem is foglalkoztak vele. Onnantól ez a réteg tökéletesen záródott, és egyszerűen valami csoda készült. Isteni lett, amikor az édesapa megszagolta, megkóstolta, elsőként a krizantém illata jutott eszébe, és csak annyit mondott: ravatal. A bor viszont éppen akkor született, és úgy tűnik halhatatlan! (Mellesleg Koreában a krizantém a szerelem virága!)Major Leventének  – és nekem is - egyik kedvence a 2016-os rajnai rizling. Nagy bánatomra nálunk nincs forgalomban. Megint más technológiának köszönhetően érezhető benne egy csöppnyi szénsavasság, ami lenyűgözővé teszi!

40 éves tőkéről származik a virágos illatú, 2016-os irsai. A borász szerint ez a felejthető tétel nála, bár tavasszal, nyáron sokan kedvelik a bulikban. Szerinte nem véletlen, hogy a Michelin-csillagos éttermekben nem tartanak irsait...Ezzel ellentétben nagyon hisz a kékfrankosban, amiből egy 2015-öst kóstolhattunk. Szerinte minden ízében benne van az abasári talaj íze.

Teljesen más világ a 2013-as olaszrizling, a Cibike. Míg az összes többi száraz, ez egy félédes bor. Nagy feladat volt számra, mert ez egy teljesen más életérzést, egy új hozzáállást követel. Mádi barátaitól tanult, mert a Tokaji borvidéken tudnak legtöbbet erről a „műfajról”. Tavaly kezdték palackozni. Én biztosan egy elegáns vacsora desszertjéhez, egy jó kis vasárnap délutáni sütizéshez ajánlanám.Major Attila szerint minden a szőlőn múlik, ha nincs rendben, buktak mindent. Élete másik csücskében, a helyi általános iskolában is ezt vallja. Ha a gyerekeket most nem tanítják meg az alapokra, később óriási bajok jönnek. A palántákat nevelni, szeretni, oktatni kell. gördeszkát, könyvet vesz nekik. Tudjanak, és szeressenek olvasni, ez a legfontosabb - vallja!...

Akarva, akaratlanul Petői:  Az Apostolának sorai jutottok eszembe:

„A szőlőszem kicsiny gyümölcs,

Egy nyár kell hozzá mégis, hogy megérjék.

A föld is egy gyümölcs, egy nagy gyümölcs,  szőlőszemnek egy nyár

Kell, hány nem kell e nagy gyümölcsnek,

Amig megérik?...

Kép: Frmint Photo

Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli a rozé – nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja – már az első kortynál.   


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.