
Hozzávalók
● fél kiló liszt
● 10 deka vaj
● 4 tojás sárgája
● 10 deka cukor
● 2 csomag vaníliás cukor
● 2 deci tej
● 3 deka élesztő
● 1 csipet só
● 1 citrom reszelt héja
● 5-10 deka olvasztott vaj
● kész cukrozott kakaópor
Elkészítése
Az élesztőt 1 deci cukros tejben 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, a közepébe egy mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd a anélkül, hogy elkevernénk, egy kis lisztet tolunk a tetejére, és még 10 percig kelesztjük. Közben a vajat felolvasztjuk. A maradék 1 deci tejet meglangyosítjuk, összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, a tojások sárgájával és a citrom reszelt héjával. Ezt hozzáöntjük az élesztős liszthez, és az egészet robotgéppel jól összedolgozzuk, majd a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és jól átgyúrjuk, majd körülbelül egy centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal (nem az egésszel!), majd ízlés szerinti mennyiségben rászórjuk a kakaóport.
A vajas, kakaós téglalapot föltekerjük, és egy centi széles hengerekre szeleteljük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakjuk, a tetejüket meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Körülbelül 10 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
● A kakaó helyett lehet fahéjas cukrot is használni, mennyei!
● További Életforma-receptek itt!