Életforma.hu

GASZTRO

Káposztával töltött lángos

Mindenki kedve szerint ízesítheti, édesen lekvárral, vagy sósan, tejföllel-reszelt sajttal, vagy ahogy az én szeretem, párolt káposztával megszórva. Jó étvágyat!

Káposztával töltött lángos

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:
• 1 kg finomliszt
• 37 dkg lágy krumplipüré
• 2,5 dl forró víz
• 2 csomag szárított élesztő
• 4-5 kávéskanál kristálycukor
• 1 púpos teáskanál só
• 1-1,5 dl langyos víz
• liszt a szóráshoz
• kb 1 liter olaj a sütéshez
• egy kis fej káposzta fele (kb fél kiló)
• kevés só, őrölt bors,
• kevés olaj a káposzta dinszteléséhez
• lekvár (bármilyen kedvünkre való)
• tejföl-reszelt sajt
• fokhagymaElkészítése:

Krémes krumplipürét készítettem,ehhez 2,5 dl forró vizet adtam, amivel teljesen simára turmixoltam. Majd egy nagyobb tálba szórtam a lisztet, a közepébe mélyedést készítettem, amibe beleöntöttem a langyos krumpli masszát, rászórtam a két csomag instant élesztőt, a kristálycukrot, sót, és elkezdtem összedolgozni. A végén még kellett kb. 1 dl.langyos víz, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjak. Átdagasztottam egy kis liszttel megszórt asztallapon, majd visszaraktam a tálba, duplán hajtott tiszta konyharuhával letakartam. Fél-háromnegyed órán át kelesztettem a tésztát.

A káposztát leszeleteltem, nem túl apróra, de nem is túl nagyra vágtam. Egy teflon serpenyőbe párolni kezdtem, megsóztam kissé (kb.1 kávéskanálnyi sóval), és kevés olajat aláöntve. Amikor pirulni kezdett, megszórtam őrölt borssal és szép világosbarnára sütöttem.

Amikor a tésztám szépen megkelt, a jól letisztított asztallapot bekentem 2-3 evőkanál olajjal, (így nem ragad a munkafelülethez a tészta és nem fog a sütőolajban égett liszt úszkálni) erre borítottam ki a tésztát, és a tészta tetejét is megolajoztam kissé (így nem szárad ki) és kézzel ellapogattam, kb. 2,5-3 centi vastagságúra. Nagyobb pohárral kiszaggattam, úgy, hogy a kis hegyes potyadékokat mindig visszanyomtam a nagy tésztához. A legvégén a leeső potyadékokból lett egy kisebb cipóm, ezt jól átgyúrtam, és ezt sütöttem ki utoljára, addigra újra szépen megkelt.

Összesen 17 kis tészta “cipóm” lett, amelyekből sem túl kicsi, sem túl nagy lángosokat sütöttem. A 17 cipóból kettőt nem kerek lángosnak, hanem töltött lángosnak készítettem a magam kedvére .-A az olajos asztallapon kissé elnyújtottam, egyik oldalukra halmoztam a párolt káposztát, másik oldalukat ráhajtottam, körbe jól összenyomkodtam, és ezt a két káposztával töltött lángost sütöttem meg legvégül.
Nagyon finom lett. Mindenki kedve szerint ízesítette, ehették édesen lekvárral, vagy sósan, tejföllel-reszelt sajttal, vagy ahogy az én szeretem, párolt káposztával megszórva . Jó étvágyat!

Bartus Mária


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.