Életforma.hu

GASZTRO

Karácsonyi gesztenyekrémleves Szekszárdról

Elmaradhatatlan kelléke a gesztenye a karácsonyi asztalnak. A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok Böröcz Zsófia gasztromentorral együtt egy olyan karácsonyi levest kínál nekünk az ünnepekre megjelent receptes füzetében, ami otthon is elkészíthető, mégis különlegessé varázsolhatja ezt a meghitt estét! Boldog karácsonyt!

Hozzávalók:

alaplé:

gesztenyekrémleves:

  • 0,2 kg natúr gesztenyemassza
  • 0,1 kg burgonya az alapléből
  • 0,2 kg zeller az alapléből
  • 0,6-1 l alaplé
  • 1-2 ek vaj
  • só, feketebors

levesbetét:

  • 0,1 kg lencse
  • 2 szál angolzeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek olívaolaj
  • fél citrom leve
  • törökmogyoró pirítva, ízlés szerint

Elkészítés, alaplé:

A zöldségeket meghámozzuk, egyforma, nagyobb darabokra vágjuk, majd annyi vízzel  tesszük fel  főni, ami éppen ellepi. Addig fűzzük, amíg egy intenzív ízű és színű levet kapunk. Főzés során pótoljuk a vizet. Semmiképpen ne sózzuk, mert a hosszú főzési folyamat alatt a só koncentrálódik, és utána nem fogunk tudni vele főzni.

leves:

A vaj kivételével minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. A folyadékot fokozatosan adjuk hozzá, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Az elkészült levest lábosba szűrjük. Tálalás előtt felmelegítjük, levesszük a tűzről, és 1-2 evőkanál vajjal krémesítjük.

levesbetét:

A lencsét enyhe, sós vízben ressre főzzük. Az angolzellert meghámozzuk, és a petrezselymet durvára vágjuk. Ha elkészült a lencse, leszűrjük, egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az angolzellert, a petrezselymet, az olívaolajat, ha szükséges, még egy kevés sót és egy fél citromnak a levét.

Tálalás:  

A lencsés keverékből egy keveset a tányér közepére halmozunk. Ráöntjük a levest, majd megszórjuk a pirított törökmogyoróval.

Halvány szalmasárga, kellemes illatú bor, a Twickel Szőlőbirtok 2017-es Liszt rajnai rizlingje illik legjobban hozzá. Ez a tartalmas, gazdag fehérbor könnyű, fehér húsú ételekhez, illetve tejszínes gyümölcsös desszertekhez is nagyon jól illik!

Kép: László Márta

Még azt sem mondom, hogy libamáj kell hozzá, mert a kacsáé is pont olyan finom a célra. A lényeg, hogy “egy valaki kedvesnek” saját kezű ajándékot készíts! A zsírjában sült máj erre tökéletesen megfelel! A tetejére készíts kis karácsonyi kalapot egy csinos szalaggal. Amikor majd az ünnepek alatt reggelire vagy vacsorára egy kis pirítósra teszi, biztosan Rád gondol majd! De lehet, hogy meg is hív az ínyencségre! Egy biztos, ez nagyon jó!


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.