alaplé:
- 1 fej vöröshagyma héjastul, felvágva
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 közepes burgonya
- 1 db zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
- 6-8 szem feketebors
gesztenyekrémleves:
- 0,2 kg natúr gesztenyemassza
- 0,1 kg burgonya az alapléből
- 0,2 kg zeller az alapléből
- 0,6-1 l alaplé
- 1-2 ek vaj
- só, feketebors
levesbetét:
- 0,1 kg lencse
- 2 szál angolzeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek olívaolaj
- fél citrom leve
- törökmogyoró pirítva, ízlés szerint
A zöldségeket meghámozzuk, egyforma, nagyobb darabokra vágjuk, majd annyi vízzel tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Addig fűzzük, amíg egy intenzív ízű és színű levet kapunk. Főzés során pótoljuk a vizet. Semmiképpen ne sózzuk, mert a hosszú főzési folyamat alatt a só koncentrálódik, és utána nem fogunk tudni vele főzni.
leves:
A vaj kivételével minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. A folyadékot fokozatosan adjuk hozzá, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Az elkészült levest lábosba szűrjük. Tálalás előtt felmelegítjük, levesszük a tűzről, és 1-2 evőkanál vajjal krémesítjük.
levesbetét:
A lencsét enyhe, sós vízben ressre főzzük. Az angolzellert meghámozzuk, és a petrezselymet durvára vágjuk. Ha elkészült a lencse, leszűrjük, egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az angolzellert, a petrezselymet, az olívaolajat, ha szükséges, még egy kevés sót és egy fél citromnak a levét.
Tálalás:
A lencsés keverékből egy keveset a tányér közepére halmozunk. Ráöntjük a levest, majd megszórjuk a pirított törökmogyoróval.
Halvány szalmasárga, kellemes illatú bor, a Twickel Szőlőbirtok 2017-es Liszt rajnai rizlingje illik legjobban hozzá. Ez a tartalmas, gazdag fehérbor könnyű, fehér húsú ételekhez, illetve tejszínes gyümölcsös desszertekhez is nagyon jól illik!
Még azt sem mondom, hogy libamáj kell hozzá, mert a kacsáé is pont olyan finom a célra. A lényeg, hogy “egy valaki kedvesnek” saját kezű ajándékot készíts! A zsírjában sült máj erre tökéletesen megfelel! A tetejére készíts kis karácsonyi kalapot egy csinos szalaggal. Amikor majd az ünnepek alatt reggelire vagy vacsorára egy kis pirítósra teszi, biztosan Rád gondol majd! De lehet, hogy meg is hív az ínyencségre! Egy biztos, ez nagyon jó!