Életforma.hu

GASZTRO

Karácsonyi kuglóf

Ha nem sikerült a bejgli, vagy ha valami mással is szeretné meglepni családját az ünnepekre, süssön karácsonyi kuglófot. A Multi-Pay decemberi hírlevelében megjelent ínycsiklandó sütemény három hétig biztonságosan eláll, de kizárólag becsomagolva, 5-6 fokon. Folyamatosan lehet belőle szeletelni, de mindig vissza kell csomagolni! Jó étvágyat kívánunk!

Hozzávalók:

20 dkg vaj (nem margarin!),

14 dkg kristálycukor,

10 dkg rétesliszt,

10 dkg finomliszt + 1 evőkanál liszt,

3 egész tojás,

3 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, tetszés szerint,

3 dkg étcsokoládé vagy főzőcsokoládé,

3 dkg dió vagy mogyoró,

1 citrom reszelt héja és leve,

1 mokkáskanál só,

1 zacskó sütőpor;

Kuglófforma kikenéséhez vaj és liszt.

Előkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A kuglófformát kivajazom és belisztezem. A liszteket és a sütőport összekeverem. Az aszalt gyümölcsöket, a nagyon apró darabokra tört csokoládét és a durvára darált diót az 1 evőkanál liszttel alaposan összekeverem.

Elkészítés:

A vajat a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval habosra keverem.  Ezután egyenként belekeverem a tojásokat, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemű tömeg nem lesz a keverékből. Végül a lisztes, gyümölcsös, csokoládés diót óvatosan beleforgatom. A masszát beleöntöm a kikent formába, a tetejét egyenletesre simítom, és a 200 fokos sütőbe tolom. 10 perc múlva 160 fokra visszaveszem a lángot, és további 30-35 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e. (Ha a tűn már nem ragacsos a tészta, el is készült.) A sütőből kiveszem, néhány percig még a formában hagyom a megsült kuglófot, majd rácsra borítva hagyom, hogy teljesen kihűljön. Ezután fóliába csomagolva a hűtőszekrényben tárolom.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.