- 50 dkg hízott kacsa- vagy libamáj
- 10 dkg csirkemellhús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 5 dkg aprított aszalt áfonya vagy szilva
- 1 db babérlevél
- 1 evőkanál zsír (kacsa / liba / sertés)
- 0,5 dl konyak
- 1 dl gyümölcsös vörösbor
- 2 ág kakukkfű
- ízlés szerint só és fehérbors
Elkészítés:
- Vágjuk kockára a kacsamájat.
- Szeljük előbb 1 x 1 cm széles csíkokra a csirkehúst, majd turmixgéppel pépesítsük.
- Pirítsuk meg zsíron az apróra vágott hagymát. Forraljuk össze a konyakkal, vörösborral, tejszínnel és a fűszerekkel.
- Miután lehűlt, keverjük bele a pépes csirkehúst és a kockázott májat.
- Töltsük az egészet elegáns csatos üvegekbe, amelyek dunsztolásra alkalmasak. Osszuk el a tetején az aszalt gyümölcsöt.
- Zárjuk le az üvegeket, és dunsztoljuk a pástétomot vízgőzben 35-40 percig 70-80 fokos sütőben.
- Hűtőben 2-3 hétig tárolható.
Néha a legapróbb dolgokkal szerezhetjük a legnagyobb örömet. Karácsonykor egy egyszerű gasztroajándékkal is sikert arathatunk. A házilag elkészített kekszek, likőrök, chutneyk nemcsak ötletes meglepetések, hanem finomak, és a pénztárcánkat is megkímélik a nagyobb kiadásoktól. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője tippekkel segíti a karácsonyi gasztro-ajándéklista összeállítását.