Életforma.hu

GASZTRO

Karamellás tiramisu torta

A mascarpone alapú krémsajtos, tejszínes krém a világ egyik legfinomabb ételei közé tartozik. Az olaszok nagyon értenek a tiramisu készítéshez, aminek ez a krém az alapja. Csánk Györgyi csodálatosan szép - és biztos nagyon finom - tortát kreált belőle.

Kép: Csánk Györgyi

Hozzávalók:

alap

1 nagy csomag babapiskóta

3-4 dl kávé

1/2 dl karamellszirup

krém

3 dl habtejszín

1 cs. habfixáló

6 cl Amaretto likőr

1/2 kg krémsajt

2 evőkanál porcukor

karamellszirup

6 evőkanál cukor

1 dl víz

kis öntet Amaretto

1 t.k. étkezési keményítő

grillázs

1-2 dkg dió v. mandulabél

3 evőkanál cukor

A torta elkészítése

Vegyünk elő egy 18 centis tortaformát, béleljük ki fóliával. A forma belsejét vékonyan kenjük át olajjal, akkor könnyen odatapad a műanyag fólia.

Főzzünk egy jó nagy adag kávét (lehet instant is), amit ízesítsünk kevés karamellsziruppal.

A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba és béleljük ki vele a forma alját (ne áztassuk szét a piskótát).

A sajtkrémet tegyük egy tálba.

A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és Amaretto likőrrel. Bevallom, a cukrot sajnáltam, de a likőrrel elég nagyvonalúan bántam.

Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét meglocsoltam karamellel, de a következő réteg piskóta magába-szívta, így nem volt annyira látványos, de az íze megmaradt (talán sűrűbbre kéne főzni a karamellt, akkor megmaradna).

A karamellre megint rétegezzünk áztatott piskótát, majd a sajt és karamell következik. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma legtetejéig érünk. Sajt legyen a záró.

Tegyük 1 napra a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.

Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát és tegyük tányérra, gazdagon locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.

szósz: 6 evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Amikor már felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük. Addig kevergessük, amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel, és locsoljunk rá az Amaretto likőrből is. Hagyjuk megint felforrni, és főzzük addig, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük le.

grillázs: A cukrot tegyük egy lábosba, hagyjuk karamellizálódni, amikor eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát, és borítsuk egy szilikonlapra.

Teljes kihűlés után, mozsárban törjük durvára.

Panna cotta torta
Ahogy a tiramisuból, a panna cottából is lehet tortát készíteni, nem csak pohár desszert lehet belőle. Tudtad, hogy a panna cotta azt jelenti: főzött tejszín?

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.