Életforma.hu

GASZTRO

Különleges kenyér receptek

A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.

 Azt gondolná a kissé tájékozatlan városi háziasszony, hogy kenyeret csak kemencében lehet, szabad sütni. De csupán a kenyérsütés kedvéért ilyet építeni? Ám esetleg egy kandalló...

De hát ki hallott olyat, hogy kandallóban kenyeret sütni? Nos, erre is van megoldás, bár lehet, hogy nem "klasszikus" kandalló lesz a végeredmény. A kandalló nyitott tűztere fölé beépíthető egy zárt, ahol aztán nemcsak kenyér sülhet, hanem hús vagy akár alma is. Egy ilyen épített csoda nem is annyira drága, mint attól sokan tartanak. Az árak 100 ezer forint alatt kezdődnek. Persze a kemenceépítésnél jóval pénzkímélőbb, ha kenyérsütő gépet vásárolunk. E könnyen kezelhető készülékeket - közel tízféle márka kapható - már 20-50 ezer forintos áron kínálják. A többnyire hasonló programú, elektromos "minikemencék" 400-1000 grammos, különféle formájú, alapanyagú kenyerek, cipók sütésére alkalmasak világos, közepes és sötét színbeállítású fokozatban.

A kenyérsütő masinák a kelt tészták keverését, dagasztását is megkönnyítik, s akár még azok is kedvet kaphatnak pizza, bukta, kalács és más egyebek elkészítéséhez - amelyek aztán a hagyományos sütőben nyerik el végső formájukat -, akik korábban nem mertek ilyenbe belevágni, vagy akiket elriasztott az időigényes munka.

A gépek használata egyszerű: csak bele kell tenni a kiválasztott receptnek megfelelő hozzávalókat, kenyér esetén lisztet, vizet, kovászt vagy élesztőt - esetleg magvakat, némi zsiradékot -, az adott kenyérfajtának megfelelő arányban, a gép pedig a program szerint kikeveri, megkeleszti és kenyérfajtától függően 2-4 óra alatt készre süti.

Az egyéb tészták elkészítéséhez persze lehet még szükség cukorra, tojásra, tejfölre, egyebekre, a gép ezeket is készségesen fogadja, kikeveri, majd a megfelelő hőmérsékleten pihenteti.

Mielőtt hozzálátnánk

a kenyérsütéshez, választhatunk: magunk adagoljuk a recepthez a különféle hozzávalókat, vagy - mert ilyen is van - a boltokban készen kapható kenyéralap-keveréket használunk, amely a liszten kívül már megfelelő arányban tartalmaz kovászport és más anyagokat (például aszkorbinsavat, lecitint). Ez utóbbi esetben nem kell mondjuk attól tartani, hogy a magunk készítette kovász nem lesz az igazi, vagy hogy a nem pontosan adagolt hozzávalók miatt nem sikerül a kenyér.

Ha viszont valódi saját kenyeret akarunk, nagyon sokfélét süthetünk. Hiszen már az élelmiszer-áruházakban is többféle liszt van, a bio- és reformboltok pedig szinte minden gabonaféléből különböző őrlésű lisztféléket kínálnak: teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza-, rozs-, kukorica- és szójaliszt, tritikálé, zab- és zabpehely, s ki hinné, hogy ez utóbbiak milyen zamatot adnak a kenyértésztába keverve. Miként a különböző magvak, például a szezám-, a napraforgó- vagy a tökmag. Mazsolával, dióval, szárított gyümölcsökkel pedig gyümölcskenyeret is készíthetünk.

Jó tudni

Ha változatos ízű kenyeret, zsömlét akarunk készíteni, a különféle magvak mellett használjunk lisztkeveréket - tanácsolják a szakemberek. Az egyes lisztfajták arányát azonban jól kell meghatározni, mert különben a kenyér íze, állaga látja kárát. Például a búzaliszt mértéke ne legyen több 40 százaléknál, és a kukoricaliszté se haladja meg ezt a szintet, különben törékennyé válik a kenyér. Szójalisztből 50 gramm lisztalapanyaghoz elegendő 5-10 százaléknyi, s a korpával - melynek jó hatása az emésztésre közismert - is bánjunk csínján: mindössze néhány kanállal tegyünk bele a kenyérkeverékbe. Túladagolásakor ugyanis előfordulhat, hogy nem áll össze a tészta.

 Hagyományos módon

Diós kenyér

Hozzávalók: 50 dkg korpás liszt, 15 dkg durvára darált dió, 3 dl víz, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál tisztított napraforgómag, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál őrölt kömény és ugyanennyi só.

Elkészítése: A langyos, cukros vízben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a dióval összekevert liszthez, majd a többi hozzávalóval együtt cipóvá formáljuk. Tálba téve, letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, még egyszer átgyúrjuk, majd tetszés szerint formázzuk. Előmelegített, közepes lángú sütőben pirosra sütjük. Elkészülte előtt mintegy 10 perccel vízzel átkenjük a tetejét, diószemekkel díszítjük, majd készre sütjük.

Magos zsömle

Hozzávalók (kb. 12 db): 40 dkg búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza-liszt, 20 dkg zabpehely, 1 teáskanál só, 4 dkg élesztő, 6 dl víz, 1/2 teáskanál cukor, 2 tojássárgája, 1 teáskanál tejszín, különböző magvak (mák, szezámmag, lenmag).

Elkészítése: a liszteket, zabpelyhet tálba tesszük, hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt és a többi vizet. Géppel 5 percig keverjük, majd langyos helyen letakarva 30 percig a duplájára kelesztjük. A tésztából rudat sodrunk, ezt egyforma darabokra vágjuk, amelyeket gömbölyűre formálunk. A tetejüket megkenjük tejszínnel kevert tojássárgájával, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben közepes tűzön 20-25 percig sütjük.

Gépesítve

Mazsolás kalács (kb.90 dkg)

Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál só, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 8 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 2,5 dl tej, egy marék mazsola.

Sütőprogram: kalácsprogramon, világosra süssük. A mazsolát az első pihentetés után adjuk hozzá. Előre programozva készíteni a romlandó anyagok miatt nem lehet.

Rozskenyér tönköllyel (75 dkg)

Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű rozs- és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 3 dl víz.

Sütőprogram: teljes kiőrlésű (Vollkorn).

Szilágyi Eta

Konyha és Fürdő Piac 2004/1


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.