Életforma.hu

GASZTRO

Különleges levesek receptjei

Unja már a hagyományos leveseket? Ráadásul kevés az ideje a főzőcskézéshez? Most segítünk néhány egyszerű, ám különleges finomság elkészítéséhez! Gyorsan elkészül!

TOJÁSRAGU

Hozzávalók: 40 dkg karfiol, 35 dkg sárgarépa, 75 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 főtt tojás, 4 dkg vaj/margarin, 3 dkg liszt, 1 tk. currypor, 6 dl zöldségleves, 1,5 dl főzőtejszín, csipetnyi cukor, só, bors, 1 csokor metélőhagyma.

Elkészítése: A karfiolt rózsákra szedjük, majd enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, és további 5-6 percig együtt pároljuk. Közben a krumplit meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Sós, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A kétféle hagymát finomra aprítjuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk. Liszttel és curryporral megszórjuk, a levessel meg a tejszínnel apránként felöntjük, majd állandó keverés mellett felforraljuk. Közben hozzáadjuk a leszűrt karfiolt és sárgarépát. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A megtisztított főtt tojásokat félbevágjuk, és óvatosan a zöldséges mártásba forgatjuk. A tojásragut a főtt krumplival tálaljuk, és a felaprított metélőhagymával megszórva kínáljuk.

PÓRÉS KUKORICALEVES

Hozzávalók: 1 konzerv kukorica (30 dkg), 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 20 dkg tejszínes krémsajt, 5 dkg reszelt füstölt sajt.

Elkészítése: Felforrósítjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a karikára vágott póréhagymát. Rátesszük a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, és 5 deci vizet öntünk hozzá. Kíméletesen főzzük. Amikor a kukorica puha, belekeverjük a krémsajtot, összeforraljuk és tálaljuk. Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a reszelt füstölt sajtot. Külön pirítóst is adhatunk mellé.

KAPROS ZÚZALEVES

Hozzávalók: 50 dkg baromfizúza (pulyka, csirke), 25 dkg gomba, 5 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2-2 szál sárga- és fehérrépa, 1 zeller, maréknyi tarhonya, 2 dl főzőtejszín, só, bors, kapor, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése: A vöröshagymát felaprítjuk, a zúzát megmossuk, felszeleteljük, fazékba tesszük, felengedjük vízzel és fedővel letakarva félig megfőzzük. Beletesszük a zellert, az összekötözött petrezselymet, a felkarikázott sárga- és fehérrépát, ízlés szerint sót, egész borsot, majd puhára főzzük. A megmosott gombát negyedekre vágjuk, a borsót, a marék tarhonyát és az összevágott kaprot is a levesbe tesszük. Készre főzzük, majd felöntjük a tejszínnel, ha híg, kevés liszttel sűríthetjük.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.