Életforma.hu

GASZTRO

Különlegesen fűszerzett Joghurtos pulykamell

Hozzávalók 4-6 személyre:1kg filézett pulykamell, 50 dkg salátauborka, 20 dkg póréhagyma, 1-1 sárga és piros színű paprika, 2,5 dl joghurt,1,2 dl forró húsleves (leveskockából, 5 evőkanál napraforgóolaj, 1 csokor turbolya vagy petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 2 késhegynyi frissen őrölt fekete bors.

Elkészítése:

Előkészítési idő: 40 perc

Sütési idő: 45 perc

A pulykamellet megmossuk, leszárítjuk. A megtisztított fokhagymát összetörjük, majd a sóval és a borssal egy evőkanál olajban elkeverjük. A húst a fűszeres olajjal bekenjük, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A póréhagyma világos zöld leveleit valamint a gyökérrészét eltávolítjuk, majd a fehér hagymatestet megmossuk, és egy cm széles szeletekre vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A turbolyát megmossuk, lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk.

A megmaradt olajat felforrósítjuk. A pulykamellet belefektetjük egy tepsibe, ráöntjük a forró olajat, és a sütő középső részében 30 percig sütjük, majd a póréhagymát és a zöldpaprikát a pulykahúshoz tesszük, ráöntjük a forró húslevest, és további tíz percig pároljuk. Végül az uborkát is hozzáadjuk, és további 5 percig együtt pároljuk.

Ezután a pulykamellet jó éles késsel felszeleteljük, a zöldséget kivesszük a tepsiből, előmelegített tálra tesszük, majd elrendezzük rajta a pulykaszeleteket is, és a már kikapcsolt, de még forró sütőben melegen tartjuk. A pecsenyelevet összekeverjük a joghurttal, mártásos csészébe töltjük, meghintjük turbolyával, és a pecsenyéhez tálaljuk.

Turbolya?

A kerti turbolya őshazája a Közel-Kelet és Európa délkeleti része. Európában és így hazánkban is a rómaiak honosították meg. A francia és a belga konyha jellegzetes fűszere. Közeli rokona a petrezselyemnek, az ánizséra emlékeztető finom aromája van. A hagyományos fűszerkeverék alkotója, de tojásételeket, leveseket, krumplisalátát, salátaönteteket, szószokat, fűszervajakat ízesíthetünk vele. Finom ízt ad a csirke-, tyúk- vagy báránysültnek is. Kora tavaszi zsenge leveleiből salátát vagy levest is készíthetünk. A főzés legvégén, apróra vágva adjuk az ételhez, mert hamar elveszti aromáját. (forrás: www.terebess.hu)

Én imádom.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.